Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest före hemförsäkring

Östersunds studenter prioriterar fest före hemförsäkring. Många studenter vet inte ens om de har hemförsäkring. Det visar en undersökning som Swedbank gjort.

– Jag vet inte ännu vad jag ska tycka om undersökningen. Jag har inte hunnit studera den ingående, säger Pontus Rosér, ordförande för Östersunds studentkår.

226 studenter från Mittuniversitetet har svarat på undersökningen. Av dem svarar 13 procent att de inte har en hemförsäkring, och 5 procent att de inte vet om de har försäkring eller inte.

När mat, boende och studentlitteratur är betalt är fest och nöje högsta prioritet. Hemförsäkring kommer först på sjätte plats.

– Folk tror att det är svindyrt, säger Erika Nyberg, sjuksköterskestudent på Mittuniversitetet.

Hon och klasskamraterna Maria Egelius och Karolina Lundgren har hemförsäkring alla tre.

– Men jag hade inte haft en om inte min mamma hade tjatat, säger Maria Egelius.

Victor Eng som studerar produktutveckling tror att föräldrarnas inställning spelar stor roll.

– Föräldrarna driver på. Om föräldrarna bryr sig om hemförsäkring kanske deras barn också bryr sig.

– Man måste ha en hemförsäkring ifall att det skulle hända något, säger hans klasskamrat Martin Bringsaas.

– Det är möjligt att många inte har någon koll på vad en hemförsäkring innebär, säger Pontus Rosér.

Han menar att studenterna har ett eget ansvar att ta till sig information. Men han tror inte att det största problemet är bristande kunskap.

– Vi informerar via hemsidor, utskick och personlig kontakt. Jag tror att det är studenternas ekonomiska situation och låga studiebidrag som är den egentliga orsaken.