Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest för kattälskare

Varsamt bär Terje Krogh från Trondheim sina tre siameskattungar på tre månader i en korg i famnen.

De har redan vunnit stora priser, som Best in show.

Annons

Huskatten Chevy premierades med fint pris för att han vunnit Best in show hela tio gånger.

Alla kattälskare kunde under helgen hitta sitt forum då kattklubben Storsjökatten, för nionde året i rad, inbjöd till en internationell kattutställning.

– Det har varit 240 katter per dag under två dagar, säger utställningskommissarie Liselott Nilsson som också är ordförande i kattklubben.

– Domarna är denna gång från Sverige, Norge, Argentina och Polen.

Att strosa runt bland alla kattburarna är som att komma in i en annan värld. Här putsas och fejas med katterna, de ska bli så snygga som det bara går, inför domaren.

Kattburarna kan närmast liknas med en loge med diverse olika specialprodukter som den blivande ”stjärnan” ställt krav på.

Men det är inte bara fina raskatter som ställs ut, vanliga hederliga huskatter finns också på plats.

Eva Hagman Persson från Bjuråker i Hälsingland håller som bäst på att kamma en tre månader gammal katt av rasen Helig Birma. Runt om står ett antal damer och tittar på detta söta djur, för inget är väl så gulligt som en kattunge.

Plötsligt får vi ögonen på en liten pojke som står med sin katt hos den norske domaren Henry Nornell.

Det är 8-årige Milton Lund som visar upp sin 11-årige huskatt med okänd mor och okänd far. Katten heter Chevy och har faktiskt blivit Best in show, BIS, i 10 år.

– Katten är väldigt stolt i dag, trots att han tappat nästan allt hår på svansen, säger Miltons mamma, och berättar att Chevy fått något som heter DSM, Distinguished show merit.

För att få den titeln måste alltså katten vinna Best in show eller Bäst i motsatt kön minst tio gånger på internationella utställningar.