Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest att bli svensk i Bräcke

Annons

Vi Moderater skriver i vårt valmanifest 12 punkter för Bräcke kommun att vår kommun ska ha ett fortsatt generöst flyktingmottagande. Bräcke kommun ska präglas av öppenhet och tolerans. Att välkomna nya medborgare på ett värdigt, högtidligt och festligt sätt är en del av det.

Den 1 april 2015 träder ändringar i lagen om svenskt medborgarskap i kraft. En av ändringarna är att kommuner blir skyldiga att minst en gång per år anordna ceremonier för nya svenska medborgare i syfte att högtidlighålla deras nya medborgarskap.

Regeringen skriver följande:

Medborgarskapet har dels en juridisk betydelse med rättigheter och skyldigheter knutna till medborgarskapet, dels en symbolisk betydelse som inbegriper medborgarnas samhörighet med Sverige. Medborgarskapet är viktigt för känslan av delaktighet i det som händer i samhället och för känslan av gemenskap med andra i Sverige. Det är ett viktigt steg i integrationsprocessen att nya medborgare upplever att de är en del av den svenska gemenskapen.

Att bli svensk medborgare är en stor händelse i många människors liv. Genom att hålla en ceremoni för att högtidliggöra detta, markeras medborgarskapets tyngd. Ett välkomnande i form av en ceremoni kan även bidra till att stärka den nya medborgarens känsla av samhörighet och bidra till att personen känner att den betraktas som svensk och accepteras fullt ut av samhället.

Vi Bräckemoderater välkomnar lagändringen och lämnar nu in en motion till kommunfullmäktige att kommunen tillsätter en utredning som tar fram förslag på hur medborgarskapsceremonier kan utformas i Bräcke kommun. Vi vill också att utredningen undersöker om det är möjligt att nyinflyttade i kommunen, oavsett bakgrund, kan omfattas av dessa välkomstceremonier.

Johan Loock (M), ordförande

Veronica Eklund (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel