Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferry trivs på hög höjd – vann jaktstarten

/
  • Carl Johan Bergman blev näst bäste svensk i söndagens masstart, han slutade på en 21:a plats bakom Björn Ferry som slutade på 15:e plats.Foto: Hans-Råger Bergström
  • Björn Ferry i glädjerus efter sin första världscupseger i skidskyttekarriären. Foto: Hans-Råger Bergström

Förra året tog Björn Ferry sin första världscupseger. Då vann han jaktstarten här i Anterselva. I lördags tog han sin andra seger. Givetvis i Anterselvas jaktstart.
– Jag trivs med platsen och jag trivs med att tävla på hög höjd. Lite synd att detta är den enda världscuptävling som avgörs just på hög höjd.

Annons

I vanlig ordning var Björn Ferry lättpratad.

Väldigt lättpratad.

Som alltid även om det gått mindre bra som efter masstarten där han inför loppet baissade sina chanser (trots en andra plats förra året ovanpå jaktstartsseger den gången), och ju också fick rätt.

Inte för ett ögonblick att han skämdes över att deklarera att han stornjöt av den uppmärksamhet som fredagens andra plats och lördagens seger gav.

– Klart att det är roligt. Dopingkontroller och allt annat som hör till är bara positivt.

Apropå dopingkontroller så frågade Björn den norske fantomen Emil Hegle Svendsen:

”Du, Emil, som är van. Har du nåt tips på hur det ska gå att klämma fram några droppar vid kontrollen. Jag brukar ha svårt för det.”

Av Hegle Svendsen fick han svaret:

”Det finns bara ett sätt. Att hålla sig och inte pinka före start”.

Björn:

”Då är det kört. Jag är alldeles för nervös innan start för att det ska gå.”

Känsla nu inför VM?

– Jag får den frågan från alla håll. Svaret är att det som skett nu betyder väldigt lite just nu.

– Jag fokuserar bara på vad som sker nu och skiter just nu i VM. För den skull kan jag ju inte förneka att det känns bra rent allmänt att det går bra både i skyttet och i åkningen.

Skulle du ha tagit Emil Hegle om ni gått ut tillsammans på sista varvet?

– Tror faktiskt det. Jag kände mig väldigt stark samtidigt som han verkade klart tröttare, antagligen beroende på att han fått jaga ikapp tidigare i loppet.

Emil Hegle Svendsen vilade från masstarten. Ole-Einar har vilat från sprint och därmed från jaktstart. Din åsikt?

– I just deras fall är det väl okej att avstå någon enstaka tävling. Rent generellt anser jag dock att alla åkare ska åka alla tävlingar. Skidskyttet får inte bli som längdåkningen att det ständigt är en rad toppåkare som inte deltar. Då skulle vi tappa det grepp om stadionpublik och tv-publik som vi har.

Beskriv din känsla på upploppet i segerloppet.

– Hel fantastiskt att kunna få åka in och bara njuta, ge sig tid att heja på publiken och inte behöva ta ut de sista krafterna ur kroppen.

Du får många frågor om hur du ska bevara åkform och skjutform till VM. Vad säger du?

– Att det inte är något jag vill eller ska tänka på för mycket.

– Den uppladdning jag har inför VM, att få åka hem till Storuman, träffa familj och ladda upp i hemmiljö, är det enda alternativ jag kan tänka mig. Höghöjdsuppladdning och liknande har jag inte ens reflekterat över.

Betyder lagets framgångar något för förbundets ekonomi?

– Jag hoppas ju på det. Det borde ha gått upp för alla snart vilken respons vi får för tävlingarna i Östersund och för våra sportsliga framgångar. Att vi blivit en så populär tv-sport borde betyda en hel del framöver.

I dag är du idol. Din förebild som ung?

– Jag var ju längdåkare från början. Gunde Svan var den jag såg upp till.

– Sedan hade Carl Johan Bergman och jag sådant flyt när vi kom in i skidskyttesatsningen att vi fick träna tillsammans med Magdalena och Henrik Forsberg. Det betydde väldigt mycket.

Aldrig sugen på att testa dina krafter mot längdeliten?

– Jodå. Visst skulle det vara kul när jag är i en sån form som jag är i just nu. Tiden finns dock inte. Ser inga möjligheter alls frånsett möjligen sedan säsongen är över, men då är ju också all sådan eventuell inspiration borta.

Hur har ni planerat för att klara tidsomställningen under VM?

– Det kommer inte att bli några större problem. Tävlingarna går sent för att passa tv-tiderna i Europa och det gör att vi kan förminska tidsomställningen genom att helt enkelt lägga oss senare på kvällen och kliva upp tidigare på mornarna.

Förresten. Trivs du inte så bra här att du ska fundera över att köpa en tomt och bygga hus?

– Nog inte aktuellt även om detta är en fantastisk plats där jag verkligen trivs.

Mer läsning

Annons