Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferry tillbaka i Östersund – i full form

/
  • En glad lax. Alltid en glad lax. Björn Ferry har inte valt att satsa på skidskytte enbart av den anledningen att han jagar framgångar. Helt uppenbart är att han verkligen trivs med livet som ambulerande yrkesidrottare. Foto: Hans-Råger BergströmTävlingarna i Antholz (ovan) blev en stor galaföreställning av Ferry som födde, kanske orimliga, förväntningar.

Senast jag träffade Björn Ferry var i samband med VM i Östersund. Då kom ytterligare 110 000 människor, om inte för att träffa Björn, så för att se honom tävla. Nu har han varit i Östersund ett par dagar och gnuggat på strängen av konstsnö vid skidstadion.Helt obemärkt.

Annons
Över huvud taget har det varit lite tyst om Björn och de andra i skidskyttelandslaget frånsett ståhejet runt att Anna-Carin Olofsson visat upp sin lille son och gnuggat på så bra med träningen att hon redan är klar för landslagscomeback.
Plötsligt dök så Björn upp i Aftonbladet.
Anledning:
Han hade fixat till en tavla, ett arrangerat fotografi, där en stor hundlort tronade i en soffa modell större och modell flottare.
– Med hjälp av en kompis till frugan fixade vi till det där. Tanken är att jag ska sätta upp den på väggen hemma, men vill någon köpa ett exemplar kan jag tänka mig att signera max tio exemplar.
Tidigare försök i – vi är snälla och säger – konstbranschen har resulterat i något som heter "pillesnas i vas".
Har du dragning åt det konstnärliga hållet?
– Inte så att jag kan göra något själv. Idéer har jag. Andra får i så fall utföra och om du undrar över om det här är något jag ska satsa på så småningom så är svaret nej.
Våldsamt pådrag inför VM i fjol. Tyst i år. Skönt?
– Jag har aldrig haft några problem egentligen med uppmärksamhet. Att det varit lugnare i år vad gäller de vanliga kanalerna och tidningarna stämmer. I stället har det funnits en hel del intresse från mer oväntat håll. Tidningar som Amelia, Vattenfalls egen tidning och en bowlingtidning.
Bowling?
– Jajamen. Dom hörde av sig och frågade om jag spelat bowling, och det har jag väl lite grand, och om vi har någon bana i Storuman, och det har vi, och så kom dom upp.
– Fick gå en match mot min fru Heidi. Satte en serie på 142 medan hon huserade över hela banan. (Björn ser väldigt nöjd ut över detta.)
VM i Östersund. Berätta spontant vad du känner i dag.
– Först och främst den enorma publikfesten som överträffade alla förväntningar.
– Jag minns också att jag i stort sett var nöjd med mina egna prestationer, både åkmässigt och skjutmässigt, trots att jag inte fick till någon fullträff. Också att alla andra uppenbarligen tyckte att vi gjort praktfiasko.
Ferry drar ett exempel på vad han kunde få höra.
– Jag åkte några mil med en buss hemma. På bussen satt en gubbe från Storuman som inte sa ett ord på hela vägen.
– När vi skulle kliva av kom han fram och kläckte ur sig: "Du Ferry. Du skjuter för jäkla uselt".
– Sen gick han.
Förväntningarna hade du själv triggat upp!
– Det blev ju så i och med att jag vann i Antholz direkt före VM. Att jag redan då påpekade att en seger den ena helgen inte automatiskt innebär toppresultat vid nästa tävling noterade tydligen få.
Till Östersund kom Ferry den här gången puttrande i sin Cadillac i måndags.
Anledningen är simplast möjliga.
– Vi avslutade nyss ett snöläger i norra Finland. Hemma finns ingen snö. Det finns det här.
Så nu gnuggar och gnuggar du kortvarv på kortvarv. Kul...
– Det är inte så kort. Nästan tre kilometer är klart.
– Kortvarv är det som när vi för ett par år sedan låg på läger i Finland och det bara fanns en 900 meter lång slinga som vi på det första passet i bitande småspiksvind åkte fem mil på. Även sånt går.
Björn Ferry hade totalt sett en kanonsäsong förra året.
Detta trots väldigt mycket strul på försäsongen. Det handlade dels om en vådlig krasch på cykel och dels om en smärtande fot som satte stopp för löpträning.
I år?
– Frånsett en förkylning har allt gått enligt ritningarna. Fotproblemen, en stressfraktur, åtgärdades med en operation i våras och i år har jag löptränat fullt ut.
Så vi kan förvänta oss?
– Jag har i alla fall känslan av att det kan bli en bra säsong. Både för mig och för laget som helhet.
Blir det mycket spektakulära uttalanden från "roliga killen Ferry"?
– Vi får väl se. Jag är ju den jag är, men jag försöker att lägga band på mig.
Varför det?
– Känner mer och mer att jag har ett större ansvar. Att jag åkt på smällar i form av löpsedlar som drabbat bara mig kan jag ta, men när det gjorts löpsedlar med skandalvinklar ur nästan ingenting som pekat ut både svenska åkare och utländska så är det inte lika roligt.
– Det har faktiskt inträffat att jag innan tävlingar fått gå runt till andra aktiva och förklara löpsedlar som inte varit baserade på vad jag egentligen sagt, eller i varje fall varit våldsamt vinklat och uppförstorat.
Några uttalanden från Ferry som skapat stora rubriker har handlat om dopning, eller misstanke om dopning.
I går snackade han inte djupare i det ämnet.
Inte förrän jag lagt undan anteckningsblocket.
För åsikter har han. Och väldigt ängelägen är han om att så många fuskare, oavsett sport, som möjligt ska åka dit.
Själv har han aldrig ens blivit erbjuden att testa otillåtna preparat, understryker han.
VM en jättesuccé. Världscuppremiären i Östersund?
– Jag vågar inte sia. Hör att arrangörerna hoppas på 40 000 åskådare. Nås den målsättningen så vore det helt fantastiskt.
Annons