Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferry kämpar på hemmaplan mot motionärer

/
  • Det var då det. Björn Ferry har just vunnit sprintloppet i Antholz/Anterselva och såg fram emot VM-tävlingarna i Sydkorea.   Foto: Hans-Råger Bergström

– Att inte ifrågasätta att Rysslands premiärminister Putin skickat ett SMS till Mattias Nilsson var knappast ett högt betyg till svenska journalister.
Björn Ferry är fortsatt i god form när det gäller att uttrycka sig. Sämre är det med hans fysiska status.
– Blev omåkt i spåret i dag av en 50-plussare med ljumskbråck.

Annons

Vid den sista världscuptävlingen före VM, i Antholz/Anterselva, var Ferry i lysande form. Vann sprinttävlingen och blev tvåa i jaktstarten. VM i Sydkorea skulle ha kunnat bli hans stora VM.

– Så kändes det.

Av det blev det intet.

Ett elakt virus grusade alla förhoppningar och ännu är han inte frisk.

– Det har känts bättre flera gånger, men så har eländet brutit ut igen.

Landslaget i övrigt har rest iväg till Vancouver.

– Där hade jag ju hoppats kunna vara med. Nu siktar jag på comeback i Trondheim i slutet av mars och att kunna åka den sista tävlingen i Kanthy Mansiysk i Ryssland även om jag inte räknar med att ha hunnit träna mig ikapp.

Läget just nu?

– Kan bara åka i motionstempo. Närmaste målet får bli att åka jämnt med 50-plussaren vars namn är Billy. Nästa steg får bli att försöka åka ifrån honom. Han är förresten formtoppad nu eftersom han i helgen ska tävla i ett mästerskap för lastbilschaufförer.

Allvarligt. Hur bittert var det att förvandlas till åskådare under VM?

– Klart att det inte var helfestligt. I och med att det gick så bra för Sverige så gick det ändå bra att hålla humöret uppe. Jag fick nog mina 37 skratt om dagen trots allt.

Vad pysslade du med när de andra tränade?

– En stående grej var att jag gick till en kaninbur i skogen för att kolla om de fyra kaninerna parade sig.

Ehh. Vadå kaninbur i skogen?

– Det var så. Det fanns kaninburar utplacerade lite varstans som någon sorts attraktion i parkskogen. Meningen var tydligen att de skulle betittas, så då gjorde jag det.

Ingen resa till Vancouver i år. Antar att du ändå ser fram mot just Vancouver?

– Absolut. Det finns alltid nya mästerskap att sikta på och jag får hoppas att jag är frisk och i form när det blir OS.

Som betraktare av VM. Vad säger du först om ...

... de svenska framgångarna?

– Att det blev ett kanonmästerskap för vår del. Spontant tänker jag först givetvis på Helena, sedan på Anna-Carin som bara var ett missat skott från guld i masstarten och så givetvis på silvret i mixedstafetten.

– Inte minst det senare var egentligen ganska fantastiskt med tanke på att jag inte ens kunde åka och att Carl-Johan Bergman i princip var sjuk när han körde.

– Helt fantastiskt och roligt att David Ekholm hittade formen så perfekt.

... efterspelet till dopningshistorien?

– Väldigt bra att skidskytteförbundets ordförande gick ut så hårt och lovade krafttag. Nu återstår att se om uppståndelsen bara blir som ett plask i vattnet och om allt sedan återgår till det normala. Det finns fortfarande väldigt många frågor att ställa.

– Bra och viktigt också att Vladimir Putin uttalat sig. Det markerar att Ryssland inte vill riskera att solka ner de kommande olympiska spelen i Sotji.

Ni aktiva har också framfört krav?

– Det har vi gjort via våra talesmän som bland annat är Anna Carin Olofsson-Zidek och Ole-Einar Björndalen.

– Kravet är att alla tagna dopningstester ska sparas så att de kan återanalyseras i takt med att testmetoderna förbättras.

– På så sätt ska ingen kunna känna sig säker även om de klarat ett första test. Det ska gå lika bra att åka dit fem år i efterhand. Vi har ställt det kravet och jag utgår ifrån att det kommer att bli så.

– Sammantaget tror och hoppas jag att skidskyttesportens agerande efter det att de tre ryssarna avslöjades visat en oräddhet för att ta upp problemen till ytan och att vår sport därmed räddat vår trovärdighet.

– Alltför vanligt är ju att dopningsaffärer sopas under mattan och att verksamheten sedan fortgår som om inget hade hänt.

Mattias Nilsson hotades via mejl. Livvakter har utlovats vid tävlingarna i Ryssland. Och Putin sades ha skickat ett SMS till herr Nilsson.

– Inte minst i det senare fallet undrar jag vad journalistkåren håller på med ibland.

– Hur troligt är det egentligen att Putin personligen skulle ha SMS:at Nilsson?

– Att publicera en sådan uppgift utan att närmare undersöka sanningshalten ger inget vidare högt betyg.

Vad säger du om mejlhoten till Nilsson?

– Att nu fick han se vilka konsekvenser det kan få att vara frispråkig i en blogg.

– Själv tänkte jag direkt att, oj, hade jag skrivit så skulle det ha tagit hus i helsike – vilket det nu gjorde i alla fall.

En konsekvens av din egen frispråkighet är att du blivit försiktigare med vad du skriver på din egen blogg?

– Tråkigt nog är det så. Jag skulle gärna vara tydligare, men det blir som sagt en så väldigt stor uppståndelse som tar sådan kraft. Många med mig skulle nog vara tydligare om det som skrevs fick stå för sig själv.

Nästa år, Björn. Ska du förändra något i ditt upplägg?

– Jag ska stå över tävlingarna i Oberhof och jag ska fundera om jag ska fortsätta att köra alla enskilda tävlingar. Hittills har jag kört allt och det sliter väldigt mycket att som ofta är fallet att tävla tre dagar i rad.

Sliter och ökar risken att bli sjuk?

– Så är det. Skidskyttet måste passa sig.

Hur menar du?

– Att vi inte får gå i samma fälla som exempelvis längdsporten där tävlingsprogrammet är så späckat att det är sällan eller aldrig alla de bästa är med samtidigt.

– I dag är skidskytte en väldigt populär sport i många länder, roligt att se de svenska TV-mätningarna, och en av de ingredienser som bäddat för det är just att de bästa så gott som alltid finns med i startfältet.

– Det får absolut inte bli fler tävlingar än vad det är i dag och helst ska arrangörerna anpassa sig, även om det går ut över publiktillströmningen, så att vi inte behöver tävla tre dagar i rad.

Okey. Lycka till nu med att försöka hänga på 50-plussaren Billy i spåret.

– Tack för det. När jag gör det vet jag att jag är på väg upp igen.

Mer läsning

Annons