Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femklöver med förk ärlek för brittisk folkmusik

/
  • I kväll gäller det för Five Leaf Clover, från vänster Karl Tirén, mandolin och bodhran (irländsk trumma), Rebecka Öberg, fiol, Robin Jämtgård, gitarr och mandolin, Anders Engström, elbas och dragspel, Andreas Nordenström, gitarr.  Foto: Henrik Flygare
  • Förstående hyresvärdar och en välisolerad källare är bra när man ska repa hemma, tycker Andreas med gitarren och dragspelaren Anders håller med.

Glad, medryckande, svängig och mycket naturromantisk. Folkmusiken från de brittiska öarna har det mesta, tycker medlemmarna i Five Leaf Clover. I kväll får vi se om juryn i Musik Direkt-finalen tycker likadant.

Annons

Karl Tirén, Rebecka Öberg, Robin Jämtgård, Anders Engström och Andreas Nordenström heter bladen i den unga femklövern som står för kvällens enda folkmusikinslag.

Två av dem går musik- estetiska programmet och tre går natur/musik, och det är på skolan de träffats och börjat spela tillsammans.

– Vi bildade gruppen för en och en halv månad sen.

Med sikte på Musik Direkt-tävlingen då?

– Javisst, men vi tänker inte nöja oss med det. Det här är så roligt så vi kommer absolut att fortsätta sen också.

Musik Direkt är en fantastisk tävling, tycker de allihop.

– Det är jättekul att vara med. Alla musikstilar får plats, man får ett bra bemötande av arrangörerna, man får spela inför stor publik, man får proffshjälp med ljud och ljus. Och för publiken kostar det nästan ingenting att gå in, sammanfattar Karl.

Varje finalist har tio minuter på sig i kväll. Five Leaf Clover kommer att spela ett set med tre egna låtar och en gammal skotsk klassiker som heter ”Ye Jacobites”.

– Robert Burns har skrivit texten och det handlar om ett inbördeskrig på 1700-talet.

– Engelsmännen ville avsätta skottarnas kung Edward II, men skottarna gjorde ordentligt motstånd, säger Robin, lead singer och gitarrist som läst på ordentligt.

Alla fem sjunger i ”The jacobites”. Stämmorna sitter där de ska och det låter väldigt bra.

Vad beträffar de tre egna låtarna verkar de inte ha hunnit riktigt lika långt när vi träffar gänget i replokalen i Andreas inackorderingskällare på tisdagseftermiddagen. Ska det vara e-moll eller a-moll och var ska sticket komma in – det finns en del att klara ut innan det är finaldags.

Hinner ni bli klara?

– Klart vi hinner, säger Karl med eftertryck.

Vinstchans?

– Det är oproffsigt att sia om utgången, säger Karl. Vi vet att vi är bra på det vi gör, så det handlar nog mest om att vår stil ska gå hem hos juryn. Men folkmusik är inte så jättevanligt är i de här sammanhangen, så det kan kanske vara ett plus för oss.

Skulle det inte gå hela vägen för Five Leaf Clover har vissa i gänget fler vinstchanser. Anders är med i ett av de andra finalbanden och Karl i två.

Mer läsning

Annons