Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministikonen French är död

/

Den amerikanska författaren och feministen Marilyn French har avlidit, 79 år gammal. Hennes debutroman ”Kvinnorummet” spelade en viktig roll i kvinno-rörelsen.

Annons

Hatad och älskad. Marilyn French var en person som väckte starka känslor med sina benhårda åsikter om hur kvinnor diskrimineras i ett patriarkalt samhälle.

Av sina kritiker anklagades hon för att vara manshatare, bland annat på grund av ett citat i ”Kvinnorummet” som lyder ”Alla män är våldtäktsmän, det är allt de är. De våldtar oss med sina ögon, sina lagar och sina koder.”

Marilyn French föddes 1929 och var från början akademiker. 1977 gjorde hon debut som författare med ”Kvinnorummet” som skildrar dockhustrun Mira Wards omvälvande resa mot självständighet efter sin skilsmässa. Boken präglades delvis av Frenchs egna erfarenheter av ett olyckligt äktenskap och en våldtäkt som hennes dotter drabbats av.

Nära vännen och feministikonen Gloria Steinem uttrycker i New York Ti-mes vilken stor betydelse boken hade då den kom:

– Den uttryckte en enormt stor skara kvinnors erfarenheter och lät dem förstå att de varken var ensamma eller galna.

Marilyn French fortsatte att publicera böcker, essäer och litteraturkritik, med feminismen som grundläggande tema, oavsett om ämnet var Shakespeare eller modern historia. Andra böcker som väckt uppmärksamhet är ”Det blödande hjärtat” från 1980, ”Sin mors dotter” från 1987 och ”Manligt och kvinnligt i Shakespeares diktning” från 1981.

1992 drabbades hon av strupcancer, en upplevelse som hon beskrivit i memoarboken ”Min tid i helvetet”. Av läkarna fick hon veta att hon hade månader kvar att leva – men lyckades vinna kampen mot sjukdomen.

På lördagen avled hon i sitt hem på Manhattan i New York. Dödsorsaken var en hjärtattack.

Mer läsning

Annons