Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feminism också en klassfråga

I valrörelsen går flera partier fram med jämställdhetspolitiska ambitioner. Det är bra - även om det alltid kommer att kännas konstigt att höra politiker säga "Nu är det dags att satsa på jämställdheten". Ingen politiker skulle väl komma på att säga "Nu är det dags att på allvar uppmärksamma alla människors lika värde".

För i grunden är ju det vad frågan handlar om: Att Peter och Petra är lika mycket värda som människor. Ändå värderar och behandlar vi dem olika på grund av deras olika kön. Vi ställer olika förväntningar, betalar dem olika mycket i lön.

Vi har kommit långt med jämställdheten i Sverige. Ändå känns det som vi står i begynnelsen av en lång kamp. Man kan inte säga annat när statistiken visar att en kvinna under ett arbetsliv tjänar i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man. Eller när kvinnor alltjämt tar ut 75 procent av föräldradagarna. Eller när kvinnor står för sju av tio sjukskrivningar.

Så var går då skiljelinjen mellan de partier som driver jämställdhetsfrågorna? Vi har till exempel Folkpartiet som skriver "feminism utan socialism" på sina affischer. Jag skulle säga att det är precis tvärtom. En politik för ökad jämställdhet kräver en klassmedvetenhet, en insikt om hur villkoren i arbetslivet påverkar oss – vår ekonomi, hälsa och vårt välbefinnande. En klassmedveten feminism ser att kvinnor i högre grad tvingas till ofrivilliga deltidsanställningar, ser att det är kvinnor som får betala priset, i form av stress och sjukskrivningar, när resurserna till välfärden urholkas.

Det är framför allt kvinnor som slits ner när välfärden inte fungerar. Så här beskriver en undersköterska i hemtjänsten sin arbetsdag: "Jag slopar mina luncher för det mesta, tar mig knappt tid att gå på toa. Ändå klarar jag inte att hålla tiderna. Jag jobbar gratis för att hinna med mina uppgifter". (Expressen 27/8). Socialdemokraterna anser att satsningar på välfärden, förstärkta skyddsnät och bättre arbetsmiljö måste prioriteras före nya skattesänkningar. Kvinnor i vård- och omsorgsyrkena förtjänar bättre villkor. Kvinnor ska inte behöva gå ner i arbetstid för att ta hand om sina gamla föräldrar. Kvinnor som blir sjuka ska inte behöva bli utförsäkrade och fattiggjorda. Jämställdhet på riktigt kräver en regering som står upp för arbetsvillkoren och vår gemensamma välfärd.

Kalle Olsson (S), 30 år, riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel