Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feminism och funktion

På den internationella kvinnodagen ska vi lyfta feministiska frågor och solidaritet mellan kvinnor. Feminism är att arbeta för kvinnors möjligheter att, på lika villkor som män, kunna delta i samhället, leva ett självständigt ekonomiskt och socialt liv och inte utsättas för könsrelaterat våld.

Ökande ekonomiska klyftor mellan könen, inte minst när det gäller pensioner, och kvinnofientliga domstolsbeslut i våldtäktsfall visar att det finns mycket att göra. Men kvinnors rättigheter måste även tydligt inkludera funktionsnedsatta kvinnors situation och kamp.

Situationen för funktionshindrade har försvårats de senaste åren med attacker mot assistansersättningen, kommuner som anlitar privata konsulter för att lära tjänstemän neka insatser och en ekonomisk politik som urholkar välfärdssystemet som många i gruppen är beroende av. Funktionshindrade har oftare sämre hälsa, sämre ekonomi och står utanför arbetsmarknaden. Mycket av detta beror inte på funktionshindret i sig utan handlar om bristande anpassning och diskriminering. Kvinnornas hälsosituation är sämre än männens och kvinnor har även mer ekonomiska svårigheter än andra grupper. Funktionsnedsatta kvinnor är extra utsatta när det gäller våld då de ofta är mer isolerade i familjen och/eller står i beroendeställning, men de utsätts även för övergrepp på institutioner. Flera studier visar att sexualbrott mot utvecklingsstörda kvinnor begås minst tre gånger så ofta som mot andra.

Alliansens politik förstärker ojämlikheterna. Regeringen ville inte lagstifta om att otillgänglighet skulle ses som diskriminering utan det var tack vare oppositionens beslut i juni 2013 som det, först nu i mars 2014, kom ett förslag som är ett steg framåt. Förslaget ger dock möjligheter till undantag: Reinfeldt har sagt att tillgänglighet tar för stora resurser. För Vänsterpartiet är det självklart att otillgänglighet är diskriminerande. Vänsterpartiet kämpar vidare för att återställa de ursprungliga intentionerna i LSS. Sparivern måste få ett stopp och utvecklingen måste vändas så att man återigen börjar fokusera på att tillgodose personers behov av assistans. Det är en förutsättning för kvinnors möjlighet till delaktighet och självständighet. Kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar och liv gäller även funktionshindrade kvinnor!

Vi vill vidare se ett systematiskt arbete kring våld mot äldre och funktionshindrade, som till exempel gjorts på Gotland genom projektet Freda. Vi föreslår att det orättvisa prissystemet på färdtjänsten görs om till att inte bli diskriminerande och att länets kommuner gör en kartläggning av hur beviljandet av assistanstimmar förändrats över tid.

Rättigheter för funktionshindrade handlar om mänskliga rättigheter och är dessutom en feministisk fråga som Vänsterpartiet prioriterar – vi gör verkstad där andra bara snackar!

Jessika Svensson, 1:a namn på Vänsterpartiets riksdagslista

Eva Olofsson (V), riksdagsledamot

MonaLisa Norrman (V), landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel