Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem nya vindkraftverk kan få bygglov idag

Bygg- och miljönämnden ger bygglov för fem vindkraftverk med en totalhöjd på 150 meter. De ska stå 8 kilometer norr om Bispgården.

Företaget Eolus Vind AB med huvudkontor i Hässleholm ansöker om bygglov för fem vindkraftverk i Ragunda kommun.

Strax öster om Bispgården, på Knulen, vill de bygga fem vindkraftverk som med rotorbladen inräknade kommer att nå en totalhöjd på 150 meter.

Synpunkter på detta har samlats in från många berörda organisationer och företag. Trafikverket anser att det till exempel är viktigt att ta fram underlag för infrastrukturen. Närliggande Jijnjevaerie sameby tycker att kontakten med företaget varit bra och motsätter sig inte etableringen om företaget följer överenskommelsen om hur intrånget på deras vinterbetesmark hanteras.

På bygglovets remissrunda har de flesta instanser inte haft något att anmärka på bygget av de fem nya verken.

Men Jamtli bedömer att fäbodvallen Språtabergsbodarna kommer påverkas av etableringen. Länsmuseet tror att landskapsbilden och kulturvärdet för fäbodvallen kommer att förändras.

I sin utredning anger kommunen att en direkt påverkan på friluftsliv, jakt och fiske i området är sannolik genom att upplevelsen av orörd natur och avskildhet påverkas av vindkraftverken.

Sveriges geologiska undersökningar, SGU, anmärker att bygglovsansökan helt saknar information om de geologiska förhållandena på platsen.

Ärendet behandlas på tisdagens möte i bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun.