Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem nya texter möter sin publik

Annons

Sedan 2007 har Riksteatern i samarbete med frigrupper landet runt arrangerat Ny text! som vill korta vägen mellan skrivintresserade och producenter. Utvalda texter framförs i regionala readings. Av dessa väljs tio texter ut till en antologi och en textförfattare får 50 000 kronor för att utveckla sin text.

Theres K Agdler, Matilda Amundsen Bergström och Manda Stenström från länet har tidigare år varit med i antologin och i år är Matilda Amundsen Bergströms text utvald till regionfinalen i Göteborg.

I går kväll hölls för första gången en regionfinal i Östersund. Nybildade Jämtlands kulturkompani bestående av Kristina Ernehed, Martin Johansson och Håkan Borgsten står bakom arrangemanget.

Fem texter tar plats på scen. Två manusförfattare finns i publiken: Thomas Melin från Sundsvall och Anders Frank från Östersund, den senare har tagit sig till regionfinal för tredje gången. Melins Nyårsnattens själ är en inre monolog med tre roller där huvudpersonen, dennes själ och hjärnspöke reder ut livet – roligt i sin drift med peppiga livscoacher.

I Anders Franks Hoppets café möts också samme man i två olika åldrar och hans hustru/exhustru i en tredje ålder. Jag gillar det samtidiga glappet och samstämmigheten mellan den unge och den äldre men helheten blir något rörig. Anita Jacobsson från Stöde har i Monolog i stereo en personlig ton som nålar fast exakta detaljer i en medvetandeström som drar lite åt det absurt poetiska.

Aseem Svedbergs Systrar, som utspelar sig efter en begravning, är dramatiskt hållbar och spännande med tydliga karaktärer. Klarast lyser dock Mia, skriven av Agnes Branting, producent på Ögonblicksteatern i Umeå. Här byggs en hel värld och en tydlig huvudperson upp. En ständig osäkerhet ger en dramatisk spänning som gör att man vill veta mer när ridån gått ner.