Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem ledamöter ville höja skatten

De politiska partierna i landstingsfullmäktige diskuterade fyra olika förslag till landstingsplan, men någon skattehöjning blev det inte tal om.

Landstingets kärva ekonomiska läge stod i fokus när den reviderade landstingsplanen för 2014-2016 skulle spikas.

Miljöpartiet slogs för att få till stånd en skattehöjning med 25 öre, utan framgång.

Frågan gick till votering och med röstsiffrorna 50 - 5 förlorade de stort den matchen. Gunnar Geijer som är opolitisk ledamot röstade med MP.

Mycket handlade det om visioner och satsningar inför framtiden. Naturligtvis handlade det om att få ett överskott i budgeten.

– Vi har fortfarande en pressad ekonomisk situation med stora utmaningar, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S). Men vi kan lova en god vård till alla länsbor.

– Trots kärv ekonomi så gör vi prioriteringar i verksamheten på 28,9 miljoner för år 2014.

Bland annat går tio miljoner går till länstrafiken som får allt högre kostnader. Fem miljoner på att höja sjuksköterskornas löner redan nästa år. Blir det AFA-pengar blir det ytterligare sex miljoner.

– Landstinget har stora problem inte minst vad gäller sitt förtroendekapital gentemot personalen och det känns inte bra, säger Christer Siwertsson (M), när han presenterar deras landstingsplan.

– Vårt budgetförslag ger ett resultat på 38,2 miljoner under 2014 jämfört med majoritetens på 10,8 miljoner, fortsätter han.

Moderaterna vill exempelvis höja ingångslönerna för sjuksköterskorna och samtidigt göra särskilda satsningar under planperioden.

Hälften finansieras genom olika taxehöjningar som LT tidigare har berättat om.

Thomas Andersson (C) vill se mera framtidstro och därför tala om vad de vill uppnå.

– Fler friskare och rikare invånare i det här länet, säger han. Dessutom ett tillskott på fem miljoner där en del ska gå för att kompensera för overheadkostnader inom primärvården. Resten ska gå till att höja kvaliteten.

– Vi lägger en stark plan med ett överskott på 217 miljoner, det är viktigt att skapa investeringsutrymme.

Finn Cromberger menade att de övriga partiernas landstingsplaner var "optimistiska och verklighetsfrämmande".

– Vårt överskott ligger på blygsamma 30 miljoner, det gäller att rätta mun efter matsäcken och få alla 4 000 medarbetarna att känna glädje.

Anna Hildebrand (MP) slog fast att de inte kunde ta ansvar för en ofinansierad budget, därför har de också lämnat samarbetet i landstinget.

Bernt Söderman (C) påpekade att skulden till de privata hälsocentralerna på grund av underskott i primärvården inte fanns med i majoritetens budget.

– Det är alldeles rätt, vi har inte tagit höjd för det 2015 och framåt. Rent tekniskt kommer det i budget senare. För nästa år har vi med 2010 års underskott men det var heller inte så stort så det klarar vi, säger Harriet Jorderud.