Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem frågor till Elvira Svensson ...

... som tillsammans med Kulturskolans äldsta grupp har offentlig premiär för egenskrivna pjäsen Remove the dirt i Svarta lådan, OSD, tisdag kväll. 

Vad handlar pjäsen om?

– Det handlar om en 16-årig tjej, Jenny, som utsatts för en våldtäkt. Hon blir gravid och blir mobbad för det. Vänner lämnar henne men det finns också de som stannar kvar och hjälper henne att försöka fälla honom som gjorde det. 

Varför valde ni det här temat?

– Vi kände att det är ett viktigt ämne att prata om. Det känns som att det är en gång i veckan det händer att man vet vem som gjort det men att de blir frikända ändå. Sedan är det också ett sånt stigma kring det, det är mer skam att bli utsatt för det än för den som gjort det. 

Ni har ju träffat både polis och åklagare i ert arbete med pjäsen. Vad har ni fått reda på?

– Både hur ofta det händer våldtäkter och hur ofta man sitter i rätten och vet vem som gjort det men inte kan fälla eftersom beviskraven är så höga. 

Hur tycker du att saker och ting borde förändras? 

– Man måste fokusera mer på attityder och budskapet: våldta inte. Inte i första hand på hur man undviker att bli våldtagen, även om det behövs som det ser ut i dag. Man måste också fokusera mer på att ett nej är ett nej. Det finns fall när kvinnan skrikit nej men mannen helt ärligt trott att det är en del av sexet. 

Ni spelar den på engelska, varför?

– Vi ska filma den och skicka ner den till Ghana och det projekt där unga mammor får lära sig sy som Maria (Flink Opoku) startat.