Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem får novellpris i Umeå

Umeå novellpris tilldelades på fredagen Hanna Hindriks, 31 år. Hon får förstapriset på 60 000 kronor medan fyra andrapristagare, bland dem Annika Norlin från Östersund, får 10000 kronor var.

Det här är en spark i ändan för mig, det kanske kan ge mig lite självdisciplin. Nu kan jag köpa mig lite tid och ta mer seriöst på skrivandet, säger Hanna Hindriks.

Den namnkunniga juryn, där bland andra Per Olov Enquist och Peter Kihlgård ingick, gav henne priset för novellen ”Hjortronskor”. Juryn föll för Hindriks novell, som utspelas på ett sjukhus, för att den ”förenar lätthet och täthet i en rytmisk prosastil” och samtidigt visar upp den mänskliga belägenheten i ”ett ljus lika hårt och brant som en operationslampas”.

Hanna Hindriks, som är bosatt i Umeå, har skrivit under större delen av sitt liv och också gett ut egenpublicerade texter. Nu kommer hennes novell att publiceras i en antologi tillsammans med de fyra andrapristagarnas alster.

Andrapristagarna är Jonas Bergergård, Julius Viktorsson, Mikael Fant och Annika Norlin. Den sistnämnda född och uppväxt i Östersund och kanske mest känd som sångerska i egna projekten Hello Saferide och Säkert.

Det är tredje gången som Umeå novellpris på sammanlagt 100 000 kronor delas ut.

Det delas ut under litteraturfestivalen Littfest, som inleddes på fredagen.