Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem bibliska kvinnor i lyrisk fantasi

En lyrisk fantasi om fem bibliska kvinnoöden.

Söndag kväll uruppförs "De osagda orden" i Bergs kyrka.

För text och musik står Urban Hedin, frilansande kompositör och arrangör som skrivit väldigt mycket teatermusik för fria grupper och institutionsteatrar, arbetat som kapellmästare på Norrbottensteatern och nu kombinerar frilansandet med en deltidstjänst vid kulturskolan i Berg.

– Min frus dotter Rebecka är en ung feminist som ofta lyfter feministiska frågor, det har medvetandegjort mig om problematiken och orättvisor, säger Urban Hedin.

En annan infallsvinkel är Bibeln som han ser som en samling starka berättelser.

– Kvinnorna i Bibeln kommer in i bild och så försvinner de. De saknar ofta släktträd och man vet inte var de dog, säger han.

Han begränsade sitt sökande efter berättelser till bibliska kvinnor i Gamla testamentet och lät fem bibliska kvinnor skriva fiktiva brev. Den fördrivna slavinnan Hagar som bär på Abrahams barn skriver ett brev till sin matmor Sara från öknen som blir till en sångtext. Han låter den bortgifta Lea skriva ett brev till sin yngre syster Rakel om den situation de försatts i av sin far. Rebecca skriver till sin bror om hur hon lurat sin make att välsigna sin yngre son Jakob i stället för den äldre Esau.

– Kan man älska ett barn mer än det andra?

Moses och Arons syster Miriam skriver ett brev från sin dödsbädd om hur lovsångerna ekar tomt. Rut skriver ett brev till sin Noomi:

– Noomi är en utstött men Rut ser henne som en hel person. De lever med Ruts barn i ett matriarkat. Hon skriver "vår kärlek ska leda oss på vägen".

Trio Quinta med Katarina Åhlén på cello, Maria Sjöstedt-Björs på piano och Annelie Ryd på violin framför stycket med sång av sopranen Lena Moén.