Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felsteg från Friends

Om en främling kommer fram till dig på stan och blottar sig skulle du anmäla honom.

Om en bekant börjar klistra upp lappar på din dörr där han ber dig kasta kläderna skulle de flesta ringa polisen. På internet fungerar det inte så. Unga som blir utsatta för sexbrott på internet anmäler sällan, rapporterade TT i helgen. Skam och rädsla är två anledningar.

Varannan tonårstjej har blivit kränkt på internet det senaste året. Det sker ofta på Facebook och de kränks för sitt utseende. Som en reaktion på detta har Friends, som jobbar mot mobbing, lanserat en ny kampanj. Målet är att minska antalet selfies, alltså bilder på sig själv. Fokus ska inte ligga på utseende utan på insidan, enligt organisationen.

Att uppmana unga att fokusera på sitt inre låter fint. Men det blir något skevt när det är en reaktion på att tonårstjejer kränks på internet. Om någon flera gånger kommer fram till mig på jobbet eller i skolan och berättar hur ful jag är så är väl inte problemet mitt utseende. Bekymret är ju att människor tar sig rätten att gå in och skriva kränkande kommentarer på tonårstjejers facebook-bilder.

Skam och rädsla är alltså två anledningar till att unga inte anmäler sexbrott på internet. Då är nog inte det bästa att säga åt dem att sluta med bilder på sig själv för att slippa kränkande kommentarer.

Om en vuxen kvinna blir kränkt i fikarummet för sitt utseende är det inte hennes fel. Lösningen är inte att hon ska sluta gå till jobbet. Om unga ska våga anmäla sexbrott kan inte läxan från vuxenvärlden vara att tjejer bär ansvaret när de trakasseras för sitt utseende på internet. Lösningen kan inte vara att offret ska sluta synas. Det är inte tonårstjejerna som ska se till att de inte kränks eller blir utsatta för brott. Det är nämligen inte offrets fel.

Linnea Swedenmark