Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felskjuten ungbjörn leder till polisanmälan

Under årets björnjakt har tre jaktbrott anmälts till polisen. En ung björn på 18-19 kilo utgör ett gränsfall.

Det var sedan jakten i sydöstra området blivit avlyst som en ung björn sköts. Enligt uppgift kan det vara frågan om en årsunge.

– Det är inte olagligt att skjuta unga björnar men i det här fallet gjordes an anmälan ändå eftersom den sköts i fel område efter att jakten var avlyst, säger Johan Nyqvist på länsstyrelsen.

– Det är bara om ungarna går med mamman som det är förbjudet.

Både Naturvårdsverket och länsstyrelsen rekommenderar att man inte skjuter på årsungar. Risken är stor för att även honan finns i närheten och då är det inte lovligt.

Under jakten sköts en björnhona med ungar i trakterna av Ytterhogdal - Älvros vilket har lett till en polisanmälan om jaktbrott i det sammanhanget.

Vid kontroll av en björn som sköts i Östersunds kommun framkom att den hade en några dagar äldre skottskada i sig. Det föranledde också en anmälan om jaktbrott.

– Men där finns ingen person som är anmäld utan det är händelsen som anmälts, säger Johan Nyqvist.

Som LT skrev i veckan har björnjägare i länet fått en eloge från länsstyrelsen för en bra genomförd jakt totalt sett i år.