Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felräknadför dyr SFI-bonus

Annons

Jag anser att regeringen har gjort felberäkningar när det gäller att finansiera den nationella Svenska för invandrare-bonusen (sfi) till nyanlända invandrare.

I det förslag som regeringen skickade till lagrådet beräknades kostnaden i hela landet bli cirka 100 miljoner kronor per år. Enligt skolverket finns det 124000 sfi-studerande i Sverige. Om 8335 av dessa studerande får godkänt i det svenska språket så blir uträkningen: 8335 studerande multiplicerat med 12000 kronor: slutsumma: ungefär 100 miljoner kronor. 8335 elever motsvarar 6,7 procent av alla Sveriges sfi-studerande. Om exempelvis 85000 elever får godkänt i svenska för invandrare så blir uträkningen: 85000 elever multiplicerat med 12000 kronor: slutsumma: ungefär över en miljard kronor kostar den nationella sfi-reformen. Sfi-bonus innebär: om en studerande lyckas få godkänt i svenska för invandrare kan den eleven få 12000 kronor i belöning.

Jag anser att en nationell bonus blir alltför dyr än vad regeringen hade förväntat sig. Dessa pengar borde i stället satsas på äldreomsorgen, sjukvård eller skola.

Objektiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel