Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felräknadför dyr SFI-bonus

Jag anser att regeringen har gjort felberäkningar när det gäller att finansiera den nationella Svenska för invandrare-bonusen (sfi) till nyanlända invandrare.

I det förslag som regeringen skickade till lagrådet beräknades kostnaden i hela landet bli cirka 100 miljoner kronor per år. Enligt skolverket finns det 124000 sfi-studerande i Sverige. Om 8335 av dessa studerande får godkänt i det svenska språket så blir uträkningen: 8335 studerande multiplicerat med 12000 kronor: slutsumma: ungefär 100 miljoner kronor. 8335 elever motsvarar 6,7 procent av alla Sveriges sfi-studerande. Om exempelvis 85000 elever får godkänt i svenska för invandrare så blir uträkningen: 85000 elever multiplicerat med 12000 kronor: slutsumma: ungefär över en miljard kronor kostar den nationella sfi-reformen. Sfi-bonus innebär: om en studerande lyckas få godkänt i svenska för invandrare kan den eleven få 12000 kronor i belöning.

Jag anser att en nationell bonus blir alltför dyr än vad regeringen hade förväntat sig. Dessa pengar borde i stället satsas på äldreomsorgen, sjukvård eller skola.

Objektiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel