Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felmålad rondell var ett försök till snabbare trafik

Många stadsbor har blivit fundersamma över den nya rondellen vid Fyrvalla. Pilmarkeringarna är till viss del målade annorlunda än i andra rondeller. Jan Asplund, trafiksamordnare berättar att det var ett försök för att underlätta morgontrafiken.

Annons

– Vi målade pilarna på detta sätt för vi ville se om det gick att göra morgontrafiken smidigare och styra den mer till höger. Det funkade inte som vi hade tänkt oss och kommer därför att återgå till hur det såg ut innan, säger Jan Asplund.

Jan Asplund berättar att på flera andra platser i Sverige ser rondellerna ut på det sätt som nu prövats och det fungerar bra där. Men i Östersund har trafikanterna protesterat därför avbryts nu försöket.

– Folk här vill ha det på det vanliga sättet och så som det ska vara. Det bästa vore att inte ha några pilar överhuvudtaget för då kör folk rätt av sig själva, säger Jan Asplund.

Pilarna har varit målade så att om du kommer och kör Stuguvägen mot väster in mot stan så visar pilen att man ska ligga i vänsterfil istället för högerfil. Normalt är högerfilen den vanligaste filen när du ska rakt fram. Kommer du från stan och ska österut, mot Lillänge är det målat på det sätt som trafikanterna är mest vana vid. Då ska du enligt pilen köra högerfil om du ska rakt fram.

Om vädret tillåter är markeringarna ommålade redan till tisdag.