Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felix Finnveden: Välfärdsmarknaden hotar jämställdheten

Annons

Rätten till fri abort är under attack från konservativa och populistiska partier världen över. Fri abort är grundläggande för att kvinnor ska ha kontroll över sin hälsa och sina liv.

”Födelsekontroll är inte bara en mänsklig rättighet. Den är central för kvinnors egenmakt, fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling”, säger chefen för FN:s befolkningsfond UNFPA.

Idag den 11 juni är det FN:s Befolkningsdag. Dagen kom till för över 50 år sedan för att uppmärksamma kvinnors reproduktiva hälsa. Det är en dyster historia. Enligt UNFPA är det inte bara den liberala friheten att få göra abort som ger kvinnor makt. Det är lika mycket tillgången till information, kunskap och vård.

I Sverige seglade abortfrågan upp på agendan inför europarlamentsvalet när kristdemokraten Lars Adaktussons röstförfarande granskades och det stod klart att han i 21 fall röstat nej i abortfrågor. Adaktusson sa att hans ståndpunkt i frågan varit förankrad i partiet. Men till slut blev opinionen för stark och KD plockade bort honom från partiets ledning.

Att konservativa partier angriper rätten till abort är egentligen helt i sin ordning, det är snarare konstigt att de lyckats låta bli under så lång tid. Kanske för att opinionen för fri abort är så stark och att det därmed finns ett begränsat utrymme för andra åsikter. Med Januariavtalet garanteras också att de konservativa partierna med avvikande ståndpunkt fortsatt hålls på behörigt avstånd från regeringsmakten.

Samtidigt betyder uppgörelsen att ekonomisk högerpolitik får fortsatt stort inflytande över vården. Privatiseringar och fri etableringsrätt gör att gynekologmottagningar bara finns där det finns många betalningsstarka människor.

I praktiken betyder det att om du bor på landet kan du behöva resa tiotals mil för att nå en mottagning, men om du bor i Stockholms innerstad har du flera inom promenadavstånd.

En sökning på vårdguidens hemsida 1177.se ger att region Jämtland Härjedalen med sina 49 443 kvadratkilometer har sju gynekologmottagningar placerade i antingen Östersund eller Hede. Region Stockholm har med sina 6 519 kvadratkilometer 97 mottagningar. I praktiken betyder det att om du bor på landet kan du behöva resa tiotals mil för att nå en mottagning, men om du bor i Stockholms innerstad har du flera inom promenadavstånd.

Nu kommer vissa säga att det är rätt och riktigt för att det bor omkring 18 gånger fler i Stockholm än i Jämtland Härjedalen och ur ett skattetekniskt perspektiv har de kanske inte fel. Men det är just det, om kundunderlaget ska avgöra vilken välfärd som finns kvar så kommer glesbygden aldrig att leva.

Det är viktigt att slå vakt om rätten till abort, men det är lika viktigt att värna de faktiska möjligheterna till information, kunskap och vård. Brist på tillgänglighet slår mot såväl levnadsstandard som mänskliga rättigheter.

Kombinationen av marknadsekonomi och glesbygd gör att kvinnor utanför tätorter riskerar få mindre makt över sina liv. Inte för att en majoritet av politikerna vill det men för att politikerna lämnar makten över välfärden till marknaden och den är, oavsett vad Annie Lööf säger, oförmögen att generera generell välfärd. Vi behöver en annan modell.

Annons