Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felix Finnveden: SD vill rasera arbetsmiljöarbetet

Sverigedemokraterna, SD, vill rasera arbetstagarnas makt över arbetsmiljön. I sin skuggbudget lägger SD ett förslag om att avskaffa de regionala skyddsombuden. Istället vill SD ge arbetsmiljöverket i uppdrag att utse något de kallar för arbetsmiljörådgivare. Vad dessa rådgivare ska ägna sig åt är inte närmare preciserat men namnändringen tyder ju på att även uppdragsbeskrivningen skulle förändras.

En sak ska vara extremt tydligt när handlar om de regionala skyddsombuden idag, de är hjältar. De regionala skyddsombuden är garanten för att arbetsgivarna sköter sina skyldigheter mot arbetsmiljölagen och arbetstagarna på arbetsplatser utan skyddsombud.

I SD:s budgetförslag avslöjar de också något som många nog misstänkt, deras prat om att stärka arbetsmiljön i offentlig sektor är enbart tomma ord.

Anledningen till att det ibland saknas skyddsombud på en arbetsplats är många. Det kan exempelvis vara för att merparten av de anställda är unga eller nyanlända men också i branscher med säsongsanställningar som exempelvis skidanläggningar eller restauranger på semesterorter är det vanligt att regionala skyddsombud verkar. Gemensamt är dock att på arbetsplatser med många otrygga anställningar är ofta bristen på skyddsombud och behovet av insatser från de regionala skyddsombuden som störst.

I SD:s budgetförslag avslöjar de också något som många nog misstänkt, deras prat om att stärka arbetsmiljön i offentlig sektor är enbart tomma ord. För hur skulle de kvinnodominerade yrkena i välfärden stärkas om fackföreningarna berövas ett av sina viktigaste verktyg?

Så varför vill inte SD att undersköterskan, pistvakten och civilekonomen ska ha inflytande över vem som företräder dem? För det är det som SD:s förslag handlar om. Vem ska ha makten på arbetsplatsen.

Konflikten om skyddsombuden i sig är på inget sätt ny och SD är inte ensamma om att vilja rasera löntagarnas makt på jobbet. Svenskt näringsliv har länge haft siktet inställt på att flytta makt bort från fackföreningarna. På sätt och viss är frågan lika gammal som fackföreningsrörelsen, men också lika central: vem bestämmer på jobbet?

Nu tycks det som om näringslivet övertygat SD om att gå i deras ledband. Precis som de gjorde i frågan om vinster i välfärden. Det är en politik som definitivt kommer att missgynna alla landets löntagare. För oavsett om du är akademiker, tjänsteman eller arbetare är arbetsmiljöfrågorna ständigt aktuella och avgörande för hur väl och länge du lever ditt liv.

Det finns gått om utmaningar när det kommer till att utveckla och stärka arbetsmiljöarbetet i Sverige. 38 människor har hittills i år gått till jobbet men inte kommit hem. Varje år är det tusentals människor som dör på grund av en arbetsrelaterad sjukdom de fått av jobbet.

Att ge uppdraget att utse regionala skyddsombud till en central myndighet som SD föreslår, vore att ta makten från löntagarna.

För att tackla arbetsmiljöriskerna måste fler arbetsplatser få en arbetsmiljöorganisation, lämpligast att bygga den organisationen är de som berörs mest. Det betyder de anställda genom den fackförening som har branschens kollektivavtal.

Att ge uppdraget att utse regionala skyddsombud till en central myndighet som SD föreslår, vore att ta makten från löntagarna.

Genom att fackföreningarna utser såväl skyddsombud som regionala skyddsombud garanteras att de anställda behåller rätten till inflytande och därmed möjligheten att bygga friska arbetsplatser.