Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felix Finnveden: Opartiska uppror riskerar att bli luftslott

Annons

På trappen till regionhuset står undersköterskan Catharina och berättar om en liten bourgogneröd förbjuden knapp med texten ”Varslad” på. I gruset nedanför står 3000 personer som lämnat julstöket och tagit sig ut i hällregnet för att demonstrera mot den senaste tidens nedskärningar och varsel i sjukvården. Sjukhuschefernas motiveringen till att förbjuda den lilla varselknappen var att den skulle kunna göra patienterna oroliga. Som om inte själva varslat var problemet.

Initiativet till demonstrationen togs av två läkare som även startat gruppen ”Stockholms sjukvårdsupprop”. På Facebook samlar gruppen cirka 17 000 personer. Under marschen var all partipolitik förbjuden.

Det verkar vara en trend att demonstrera mot politiska beslut utan att varken vilja peka ut eller liera sig med politiker och partier.

Frågan är emellertid vad arrangörerna tror de kommer vinna på att ordna en demonstration som inte berör ansvarsfrågan.

2013 startade två pedagoger inom förskolan ”förskoleupproret”. Efter år av slit i verksamheter drabbade av konstanta budgetneddragningar hade de fått nog och snabbt samlade upproret tiotusentals sympatisörer. Under 2018 genomförde de demonstrationer över hela landet för att uppmärksamma politiker och allmänhet om förskolans utsatta läge. Även förskoleupproret är partipolitiskt obundet.

Frågan är emellertid vad arrangörerna tror de kommer vinna på att ordna en demonstration som inte berör ansvarsfrågan. För det är politikerna som bär ansvaret för nedskärningarna i välfärden - och de är också de enda som kan fixa den. Kanske är syftet att inte skrämma iväg någon som röstar på något av de styrande partierna och visst kan det vara taktiskt att så många som möjligt ska kunna samlas under parollen. Men sen då?

Målen med upproren är mer resurser både för de anställdas arbetsmiljö och för medborgarnas säkerhet i välfärden. För att det ska hända krävs stora satsningar och skattereformer.

Välfärdskrisen är nationell, överallt larmas det om underbemanning, stängda vårdplatser och ibland nedlagda sjukhus. Resultatet av krisen är att vi befinner oss mitt i ett systemskifte där de rika i allt större utsträckning kommer betala för en bra välfärd och lämna de utan ett fett lönekuvert bakom. I skrivande stund har 650 000 personer i Sverige privata sjukvårdsförsäkringar.

För att tala klarspråk: Allianspartierna slog undan benen på vår välfärdsmodell under de år de styrde Sverige genom sin skattesänkariver. Om vi ska kunna återfå en generell välfärd i världsklass måste vi ställa om, höja skatterna och återföra de hundratals miljarder som plockats ut. För det krävs ett annat valresultat än det nuvarande. De som vill bygga upp den generella välfärden måste få den politiska makten. Det som krävs är demokratisk socialism.

Både sjukhusupproret och förskoleupproret är fantastiska initiativ, men utan politisk tydlighet i protesterna riskerar upproren att bli luftslott.

Reformpolitik är ett hantverk där valresultatet utgör ramen för vad som är möjligt. Med det låsta politiska läge vi har idag kommer reformerna att utebli. Både sjukhusupproret och förskoleupproret är fantastiska initiativ, men utan politisk tydlighet i protesterna riskerar upproren att bli luftslott.

Ja, politik är att vilja, men för att viljan inte ska slösas bort krävs det en riktning och ett mål. Det är när allt kommer omkring genom att engagera oss i partier och när vi röstar som vi verkligen påverkar politiken.