Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felix Finnveden: Kommer Socialdemokraternas ideologi överleva januarikompromisserna?

Annons

Socialdemokraternas, S, opinionsfall i SCB:s partimätning från tidigare i veckan är inte det minsta konstigt. Partiledningens svar däremot är riktigt underligt. De verkar tycka att mer av samma politik är lösningen på krisen. Alltså mer av samma politik som lett partiet till det sämsta opinionsresultatet någonsin.

– Vi sitter i ett januariavtal, som är bra för Sverige som helhet men som också har kostat oss i förtroende, då det finns delar som har varit impopulära förslag, sa Lena Rådström Baastad, partisekreterare i S i samband med att mätningen släpptes.

Januariavtalet har flera förslag som kommer att drabba människor ändå in på kroppen.

Det är ett tjänstemannasvar, levererat snett uppifrån, ett svar från en partisekreterare som glömt partiets rötter. Januariavtalet har flera förslag som kommer att drabba människor ändå in på kroppen. Hårdast drabbas dem med arbetaryrken. Hyrorna ska bli högre och vår anställningstrygghet sämre.

Det gäller även lokalt där det politiska läget tvinnat ihop de mest märkliga allianser, med resultat därefter. I Uppsala styr S tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna.

På måndag ska kommunfullmäktige i staden avgöra om 400 personliga assistenters trygghet ska säljas eller inte. Inom just personlig assistans är upphandling från kommunal drift till privat villkorsdumpning. På såväl de privata som de kooperativa företagen är nämligen normen visstidsanställningar med timlön.

En visstidsanställning innebär även att andra lagar som skyddar dig på jobbet urholkas. Såväl arbetsmiljö som diskrimineringslagstiftningen bygger på att de anställda uppmärksammar brister och kränkningar. Problemet är att en anställd som med två veckors varsel kan sägas upp med hänvisning till att samarbetet med brukaren inte fungerar troligare sväljer än agerar.

Om beslutet går igenom så kommer S i ett slag att skapa ett hundratal tysta och farliga arbetsplatser inom en kvinnodominerad bransch. Det är en politik som inte kommer att ge fler S-väljare.

För frågan är hur hårt januarikompromisserna i landet kommer att tära på partiets ideologiska grund.

Den enda tröst vi har är att om det konservativa blocket haft makten hade försämringarna varit värre och dessutom hade allas lika värde varit hotat.

Ja, med kompromisserna lyckades vi hålla Sverigedemokraterna från makten ett par år till. Ja, vi lyckades också skydda den liberala demokratin. Men nej, vi lyckades inte skydda den ekonomiska demokratin och kanske är det priset för högt.

För frågan är hur hårt januarikompromisserna i landet kommer att tära på partiets ideologiska grund.

Arbetarrörelsen startade en gång Socialdemokraterna för att möjliggöra ett värdigt liv för alla medborgare, inte bara de rika. När den konkreta politiken, som nu, innebär det omvända blir trovärdigheten därefter. Hur ska arbetarrörelsen bedriva valrörelse när kvittot på politiken är utsålda arbetsplatser och svagare arbetsrätt?

Att regering, kommun och regionstyren måste kompromissa är en sak, men att S som folkrörelseparti apar efter är farligt för framtiden. Risken är att kompromisser, nedskärningar och försämringar för arbetare endast köpte tid.

För att S i valrörelsen 2022 med trovärdighet ska kunna kalla sig arbetarrörelsens parti måste partiet med partisekreteraren i spetsen föra en parallell diskussion om vad de vill med Sverige. Politikutvecklingen måste starta nu.