Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felix Finnveden: Klassisk socialdemokrati är lösningen på klimatkrisen

Annons

Under en gräsbeklädd sluttning i tyska Thüringen förbereder sig de superrika på undergången. Tyvärr är inte syftet med förberedelserna att rädda världen från en eventuell katastrof utan att fly den. Företaget ”The Vivo Group” med säte i Kalifornien har i staden Rothenstein renoverat en gammal sovjetbunker för att där sälja katastrofsäkra lyxlägenheter.

Bunkern är döpt till ”Europa one” och rymmer förutom lägenheter på ett par hundra kvadrat vardera även pool, kyrka, pub och en mindre biosalong. En bunkerlägenhet kostar cirka 25 000 000 kronor och kan bara köpas av den som fått en personlig inbjudan. Anläggningen är inte den enda i sitt slag. Världen över förskansar sig just nu de riktigt rika för att garantera ett liv i flärd oavsett vad som händer.

Klimatet kommer vara 2020-talets stora samhällsutmaning.

Miljardärernas excentriska tilltag går visserligen att skratta åt men inte helt att vifta bort. Det är faktiskt helt sjukt att de som äger mest på den fria marknaden istället för att stoppa klimatutvecklingen planerar att köpa sig ur katastrofen. Fram för allt med tanke på att många av deras förmögenheter skapats genom enorma klimatutsläpp.

Klimatet kommer vara 2020-talets stora samhällsutmaning. Flera studier pekar på att de smältande isbergen hotar att lägga hela landsändar under havet, samtidigt som vi befinner oss mitt i det sjunde stora massutdöendet.

För att vi ska stoppa uppvärmningen av vår planet och förhindra en framtida klimat-apartheid måste vi sluta tro att den fria marknaden kommer att lösa problemen åt oss.

Enligt en rapport av Philip Alston, FN-expert inom mänskliga rättigheter, finns tydliga tecken på världen riskerar att hamna i ”klimatapartheid”. Enligt Alston finns det med klimatkrisen en risk att grundläggande rättigheter som mat, vatten och frihet i högre grad tillfaller dem som betalar bäst. I rapporten fastslår Alston att för alla som vill arbeta för mänskliga rättigheter måste klimatet vara av högsta prioritet.

”Klimatförändringarna hotar att omintetgöra de senaste 50 åren av utveckling global hälsa och fattigdomsbekämpning.”

För att vi ska stoppa uppvärmningen av vår planet och förhindra en framtida klimat-apartheid måste vi sluta tro att den fria marknaden kommer att lösa problemen åt oss. De förmögnas bunkerbyggen står för ett tydligt exempel på deras egoism.

Istället krävs det modiga politiker som förbjuder destruktivt företagande. Politiker som begränsar onödig lyxkonsumtion av såväl varor som transporter. För att det ska fungera måste reformerna följas av en progressiv fördelningspolitik.

Exempelvis är det rimligt att höja bensinskatten, det skulle ge dem med möjligheten att resa kollektivt, fler incitament att lämna bilen hemma. Men för att den som är bilberoende inte ska få ett sämre liv krävs det samtidigt en progressiv omfördelning av samhällets resurser. Efter var och ens förmåga till var och en efter behov.

Sett med hela samhällets ögon krävs det för att klimatpolitiken ska fungera klassisk socialdemokrati. Inom partiet finns och ryms reformerna som både kan bekämpa ojämlikheten idag och förhindra klimatkrisen imorgon.

Det hade därför varit toppen om Socialdemokraterna kunde sluta lajva liberaler, visa att de är det statsbärande partiet, och börjar bygga det gröna folkhemmet.