Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felaktiga cellprover anmäls enligt lex Maria

Nu har den fördröjda cancerdiagnosen på grund av felaktig granskning av cellprover vid Östersunds sjukhus anmälts till inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria.

Cellprovsskandalen som upptäcktes under 2012 har nu lett till att landstinget i Jämtland anmäler sig själva för händelsen och kommer därmed att få ytterligare en utredning kring hur detta har kunnat hända.

En kvinna som deltagit i den organiserade cellprovskontrollen under åren 2003, 2007 och 2009 utvecklade trots det livmoderhalscancer som upptäcktes 2012.

Omgranskningen av de tre proverna visar på förändringar som skulle ha lett till vidare utredning, i varje fall provet från 2009.

"Den fördröjda cancerdiagnosen har sannolikt lett till ett förvärrat sjukdomstillstånd med behov av en mer omfattande behandling med operation, strålning och cellgift. Därtill har den framtida prognosen för kvinnans sjukdom försämrats, med ökad risk för återfall av cancersjukdom", skriver landstinget i sin anmälan.

I anmälan pekas även på de kvalitetsbrister som systematiska brister i ledning, organisation, arbetssätt (med ensamarbete hos cytodiagnostikern) och bristande kvalitetskontroll internt i laboratoriet.