Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel om skogen

Annons

Jennie Wadman, Skydda Skogen är (avsiktligt?) helt fel ute när hon i LT 20 februari hävdar att kalavverkning ökar koldioxidutsläpp! Hon har misstolkat en forskningsrapport som kom för några år sedan som handlade om skogsbruk på torvmark.

På en försöksyta någonstans i Västmanland hade man avverkat skog på meterdjup torvmark, vilket finns på någon promille av skogsmarken. Avverkning tillsammans med klimatförbättringen hade påbörjat en nedbrytning av torven som gav ett koldioxidutsläpp till luften som var större än den tillväxt som skogen kunde ge.

Det finns inget effektivare sätt att producera virke och därmed binda koldioxid än trakthyggesbruk. Virket kan sedan användas till nyttigheter som papper, bränsle eller virke. Vi har tack vare trakthyggesbruket högre tillväxt av virke än någonsin tidigare i Sveriges historia.

Jägmästaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel