Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel om rätt

Annons

I fredagens LT läste jag Unni Rolandssons insändare om nämndemän. Man slutar aldrig att förvånas. Trots att Unni bevistat ett otal rättegångar tror jag inte att man blir kompetent att bedöma hur domstolen kommer fram till sina beslut.

Som åhörare kan man ju endast ta del av det som muntligen sägs, all annan bevisning får endast parterna ta del av. Att man sedan som åhörare kan sitta och bilda sig en uppfattning och tycka är ju en sak eller om man går på magkänsla.

Domstolen ska ju ta ställning till om den bevisning åklagaren framlägger stämmer överens med den stämning som denne inlämnat. Efter att förhandlingen är avslutad genomför domstolen en enskild överläggning och tar där ställning till om det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade är skyldig eller inte.

Vi kan alltså inte gå på någon som helst slags magkänsla. Vi nämndemän ska inte vara juridiskt utbildade utan vi ska fungera som meddomare och vara samhällets ögon och öron in i domstolen. Vad det gäller det juridiska får vi en fullödig vägledning av ordföranden i domstolen och givetvis tittat vi även på liknande domar som avgjorts i högre instans.

Bert Nyman, nämndeman