Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel om pälsdjuren

Annons

Skribenten Erik går i sin insändare i LT den 8 mars till storms mot att päls på senare år fått en så framskjuten placering i modebilden. Det är han givetvis i sin fulla rätt att göra.

Vad som däremot inte är acceptabelt är att Erik i sin iver att smutskasta vår näring tar till grova och ytterst graverande lögner.

Jag konstaterar att oavsett vilka kriterier man använder torde minken vara Sveriges mest välmående produktionsdjur. Under de omfattande oanmälda kontroller av minkfarmer som statliga myndigheter utförde 2010 befanns under en promille (statistik från länsstyrelsen) av djuren vara sjuka eller skadade. 2011 var siffrorna ännu lägre och för 2012 ser statistiken ut att bli ungefär densamma. En mink står aldrig uppbunden, den har ett utrymme som motsvarar 100–150 gånger dess egen volym, den har tillgång till leksaker och klättringsmöjligheter och utsätts inte för transporter. Avlivningen, där djuret sövs till medvetslöshet på några sekunder, sker vid minkens trygga lya, den flyttas endast en halvmeter.

Djurrättslobbyns mål är att all djurhållning i Sverige ska upphöra. I den strävan skyr man inga medel, det har vi blivit smärtsamt medvetna om genom åren. Men en lögn är en lögn, oavsett vilken ideologi som lögnaren bekänner sig till. Och sådana får inte stå oemotsagda. 

Johan Dalén, Vd för Sveriges pälsdjurs- uppfödares riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel