Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel man registrerades som pappa – nu får Bräcke kommun kritik för misstaget

Socialtjänsten i Bräcke kritiseras av Justitieombudsmannen, JO, efter att ha registrerat fel person som pappa till ett barn i kommunen.

Mittmedia har tidigare berättat att missen ska ha lett till förskjutna ärenden hos Försäkringskassan för familjen. Samt att barnets mamma tvingats hantera den man som felaktigt blev skriven som pappa till barnet.

Kvinnan JO-anmälde Socialtjänstens miss och Justitieombudsmannen har nu beslutat att kritisera Bräcke kommun för bristande noggrannhet vid handläggande av fastställande av faderskap.

I ett yttrande till JO skriver avdelningschefen Peppe Liljefjäll och verksamhetschefen Anneli Valter:

Allt detta görs manuellt i dag och det var den mänskliga faktorn som orsakade felet. Det som gjorts är att så fort det kom till vår kännedom tog vi kontakt medSkatteverket och rättade till felet. "

Med tanke på de konskekvenser det kan få för den enskilde att registrera fel person som far till ett barn kan kommunen inte undgå kritik skriver JO i sitt beslut. Ombudsmannen ser dock positivt på att kommunen nu stärkt sina rutiner och vidtagit säkerhetsåtgärder.

Mer om fallet:

Jessicas son fick fel pappa efter miss hos Bräcke kommun

Fel pappa registrerades – Bräcke kommun ber om ursäkt