Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel i Melodifestivalens rösträkning

/
  • Under snabbrepriserna av de tre första duellerna, bland annat duellen mellan The Moniker och Linda Pritchard, blandades bidragens telefonnummer ihop så att tittarnas röstar räknades fel låt till godo.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
  • Melodifestivalens projektledare Thomas Hall.Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Melodifestivalen har fått sin första skandal. Under Andra chansen i Sundsvall uppstod ett fel i räkneverket. SVT lovar att resultatet ändå är korrekt, men kan inte lämna 100-procentiga garantier.

Annons

Melodifestivalens uppsamlingsheat Andra chansen avgjordes under stor dramatik. På mer än en nivå. Lördagskvällens stora drama utspelade sig nämligen bakom kulisserna. Direkt efter sändningen konstaterade Melodifestivalens projektledare Thomas Hall att han skulle få sina "fiskar varma".

Under snabbrepriserna av de tre första duellerna blandades bidragens telefonnummer samman, vilket innebar att en röst på låt nummer ett räknades som en röst på låt nummer två och vice versa. Felet påverkade 16 sekunder av röstningen vid varje duell, men bara det dyrare av de två nummer som används för varje bidrag.

– Det här är väldigt tråkigt, men vi är säkra på att det inte har påverkat vem som vann, sade Thomas Hall till TT Spektra efter tävlingen.

Han säger vidare att SVT inte kan räkna om rösterna eftersom de inte vet exakt vilken sekund varje röst kommer in. Någon ändring av resultatet blir det alltså inte.

– Nej, det är rätt låtar som har gått vidare, säger Thomas Hall.

Helt säkra på hur rösterna verkligen fördelats kan SVT dock inte vara eftersom de inte vet exakt hur många röster som hamnat fel.

Incidenten är det andra allvarliga felet under årets Melodifestival. Under den första deltävlingen i Luleå ropade programledarna upp fel vinnare efter en tabbe i SVT:s kontrollrum.

Mer läsning

Annons