Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel grus stoppade asfaltering

Fel grus användes i asfalteringen som pågår längs 87:an. Vägarbetet stoppades upp i två veckor och leverantören får nu betala böter till Trafikverket.

Annons

Under sommaren håller ett omfattande vägarbete på längs väg 87, mellan Hammarstrand och Stugun. Ny asfalt ska läggas längs vägsträckan som är cirka 5 mil.

Men gruset som skulle användas till asfalteringen visade sig vara av ojämn kvalité. Cirka 13 000 ton grus hann krossas innan felet upptäcktes.

– Vi lappade först vägen där den var som sämst med det här gruset som visade sig vara av ojämn kvalité, säger Hans Eliasson, ansvarig arbetsledare för arbetet.

Följderna blev att asfaltverket fick flyttas, nytt grus från annan leverantör krossas och hela arbetet fördröjdes i två veckor.

– Det grus vi använder nu i stället är dock mycket bättre än det som Trafikverket efterfrågar. Det håller mycket längre och är av samma kvalité som gruset på motorvägar är, säger Hans Eliasson.

Hans Eliasson betonar att det egentligen inte är något fel på gruset som lades först men att de måste följa de krav som gäller ifall inte gruset håller helt jämn kvalité.

– Det är helt enligt rutin att det blir böter eftersom det är ett avtal mellan oss som leverantör och Trafikverket där vissa krav finns inskrivna, säger han.

En procentuell summa på de pengar företaget har lagt ut dras därför av som böter och totalt rör det sig om cirka tio procent av den utlagda summan.

Arbetet går bra annars och runt vecka 32 räknar Hans Eliasson med att vägbanan ska bli klar.

– Vi är vid Stadsberget nu och rör oss mot Stugun, säger han.