Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Federer mot Nadal blir en riktig rysare

Det drar ihop sig i Australian Open. Semifinaldags och en pånyttfödd Roger Federer ställs mot ärkerivalen Rafael Nadal. Spanjoren har 22-10 på Federer i inbördes möten. Psykologiskt kan det ge ett kraftigt övertag.

Men Federer har å andra sidan Stefan Edberg som ny coach och bevisligen har det gett den 17-faldige Grand Slam–vinnaren en pånyttfödelse. Om Edberg har mixtrat med schweizarens spel eller om det hjälper bara med att ha sin forne barndomsidol på läktaren som mentor, är ovisst.

Hur som helst i kvartsfinalen mot Andy Murray spelade Roger Federer prickfritt i de två första seten. Sen kom Murray tillbaka, men var i princip ändå chanslös. Federer var ett nummer för stor.

Jag vill ge Roger Federer åtminstone 40 procents chans mot Nadal, även om spanjoren vunnit alla deras inbördes möten i Grand Slam–sammanhang sedan 2007. Det verkar som Federer går mot en ny vår. Hans hunger på banan är tillbaka.

Annars har ingen mer av killerinstinkt än just Rafael Nadal. Hela karln lyser av vinnarskalle, gå–på–anda och offensiv. Blir Federer bara det minsta tveksam har han inte skuggan av en chans. Han måste vara lika beslutsam, snabb och offensiv som under de två första seten mot Murray. Då har han chansen, men Nadal är tveklöst favorit.

I den andra semifinalen ger jag Stanislas Wawrinka, Schweiz, tipset mot Tomas Berdych, Tjeckien. Wawrinka kämpade ner världstvåan Novak Djokovic i sin kvatsfinal över fem set. Det var en holmgång över mer än fyra timmar och spelarna näst intill vacklade av banan efteråt.

Wawrinka ser knappast atletisk ut, men han har både snabbhet, styrka och uthållighet. Tänk om det blir en helschweizisk final mellan honom och Federer...

På damsidan stormar Dominika Cibulkova, Slovakien, fram som en favorit till slutsegern, nu när de främst seedade spelarna alla slagits ut. Själv bankade Cibulkova ut Maria Sharapova i sin åttondelsfinal och i kvartsfinalen blev rumänskan Simona Halep ett lätt byte efter 6-3, 6-0.

Fast polskan Radwanska är tuff. Hon förpassade i sin kvartsfinal andraseedade vitryskan Azarenka ut ur turneringen efter 6-0 i tredje set.

Värmen är inte längre lika intensiv i Melbourne men ju närmare finalerna desto mer hett blir det ändå på centercourten, men nu beroende på nervkittlande matcher av mycket hög kvalité.

Extra kul är att Robert Lindstedt nått semifinal i dubbel tillsammans med Lukasz Kubot, Polen. Det är en bedrift, även om det är singeltitlarna som ger prestige.

När exempelvis Roger Federer går ut på banan mot Rafael Nadal jagar han finalplats nummer 25 i Grand Slam–sammanhang. Det är ett svårslaget rekord liksom hans 17 titlar, som ingen lär komma i närheten av på flera generationer tennisspelare.