Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favorittippad Sanna redo för final

När svenska Sanna Nielsen uppträder i Eurovision Song Contest gör hon det som favorit, men motståndet blir tufft. En handfull nationer tros ha chans att vinna tävlingen.

När svenska Sanna Nielsen uppträder i Eurovision Song Contest gör hon det som favorit, men motståndet blir tufft. En handfull nationer tros ha chans att vinna tävlingen.

– Jag hoppar upp ur sängen och skriker "det är finaldag!"

Så startar Sanna Nielsen sin lördag. Dagen då hon representerar Sverige i Eurovision Song Contest och har chansen att göra Fredrik Kempes "Undo" till den sjätte svenska vinnarlåten i tävlingens historia.

– Nu jäklar kör vi Sverige, here I come. Det ska bli så kul, jag är verkligen redo, säger Sanna Nielsen.

Med allt större tydlighet framstår hon som den stora favoriten till att vinna schlager-EM i Köpenhamn. Stödet från tillresta fans är enormt och på vadslagningsfirmornas listor ökar avståndet mellan Sanna Nielsen och konkurrenterna.

– Det är smickrande och jag är glad att jag håller mitt lugn. Allt handlar om tycke och smak, jag kan bara göra mitt bästa, säger hon.

Sångerskan är i högform och har strategin klar inför lördagens stora avgörande.

– Jag känner mig verkligen på topp, men vill ändå försöka ta det lite lugnt med rösten. Det blir till att dricka te och göra några spa-behandlingar, säger hon.

Trots att Sanna Nielsen har stuckit ifrån hos spelbolagen får hon knappast en lätt match i finalen. Den armeniske artisten Aram MP3 utsågs tidigt till favorit och den nederländska duon The Common Linnets har smugit upp som dark horse.

Österrikes Conchita Wurst har med sin queerpolitiska kampballad blivit ett fenomen som älskas av Eurovision-fansen.

– Det är originellt, en väldigt vacker låt och hon sjunger fantastiskt bra. När utanförskapet hamnar innanför så går det rakt in i hjärtat hos hard core-fansen, säger Christer Björkman, den svenske schlagergeneralen.

Han tror att Conchita Wurst kommer att bli Sanna Nielsens största utmaning i finalen, tillsammans med Storbritanniens Molly.

– Det engelska bidraget är en sån där minsta gemensamma nämnare-låt som säkert kommer att få poäng från nästan alla länder, säger han.

Även Ungern och Ukraina väntas ha goda chanser i tävlingen och Ukrainas Maria Jaremtjuk kanske kan hoppas räkna med sympatiröster från östra Europa. Sångerskan hyllas i Köpenhamn och konflikten mellan Ryssland och hennes hemland har gjort avtryck i tävlingen.

De ryska tvillingarna Anastasia och Maria Tolmatjova buades ut efter sitt framträdande i tisdags.

– Jag har väldigt svårt för det där. Det är två 17-åringar som är här och lever sin dröm genom att sjunga i Eurovision och så ska de bli utbuade för att de lever i ett land med en knäpp regering, säger Christer Björkman, som dock inte tror att det ryska bidraget har någon chans i finalen.

– Nej, jag tror egentligen inte att Rysslands låt är tillräckligt stark.

Inför Melodifestivalens final lovade Sanna Nielsen att hon skulle promenera över Öresundsbron om hon vann.

– Jag tänkte göra det, men fick veta att jag skulle bli gripen och det ville jag ju inte, säger sångerskan som dock inte drar sig för att komma med ett nytt löfte:

– Christer Björkman får ta på sig mina scenkläder om jag vinner.

Finalen i Eurovision Song Contest sänds på lördagen i SVT1 med start 21.00.

Carl Cato/TT John Alexander Sahlin/TT

carl.cato@tt.se john.sahlin@tt.se