Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favoritsegrar i supersprinten

Norrmannen Ludvig Sögner-Jensen och Stina Nilsson är två av världens snabbaste när det gäller riktigt korta sträckor. Duon vann som väntat varsin klass i Ramundbergets supersprint, som inledde Fjälltoppshelgen i Bruksvallarna med omnejd.

Annons

Norrmannen, som gjort 11,56 på 100 meter var inte lika snabb i Ramundberget, men det var ganska lös snö och med stora startfält blev banan allt lösare.

Ludvig mötte i finalen en av världens snabbaste juniorer, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, som tog silver i JVM, men då på en fullång sprinterdisttans. Om det varit samma distans i Ramundberget hade nog finalordningen blivit den omvända.

Lundvig – som kommer från Bärum i Oslo, men som numera bor i Köpenhamn – är nämligen inte speciellt bra på fullång sprint.

– Jag tror att jag har en placering bland de 30 bästa i en Norgescup, upplyste segraren.

På kortare är han extremt snabb och inte ens Petter Northug kunde hota honom när de möttes i semifinalen.

– Det var utklassning, sa Petter, som ändå verkade nöjd med sin dag.

Vad är det då som gör Lundvig så snabb.

– Jag har en litet annorlunda teknik och så har jag snabba fibrer, förklarade 26-åringen.

Han har till exempel gjort 10,9 på löpning på 100 meter och har säkert nytta av den explosiviteten.

Till sommaren siktar han på att gör en del 100-meterslopp i friidrott eftersom han räknar med att ha nytta av detta både i supersprint på skidor och på rullskidor.

Sprinten genomfördes med kval där 32 herrar och 16 damer gick vidare för möten två och två. Det var en hel del norskt i loppet, men Johan Eriksson, Åsarna och Kajl Johan Dyvik, Falun-Borlänge gick till kvartsfinal.

Där åkte Johan ut mot Petter Northug och Dyvik mot sin klubbkamrat Oskar Svensson.

På damsidan var det bara svenskt – och ungt. Stina Nilsson, Mora var klart före Ida Ingemarsdotter i semifinalen och Maja Dahlberg, Falun-Borlänge, gav juniorvärldsmästarinnan Jonna Sundlin, Umeå en målfotofight i andra semi.

– En kul tävling där arrangörerna och Ida Ingemarsdotter gjort ett bra jobb för att få till bra fält och pris. Skönt för mig också att ta revansch eftersom jag åkte ut i fjol, sa OS-medaljösen Stina, som slog ut sin OS-lagkompis Ida Ingemarsdotter i semi.

Stina flög fram, vilket inte är så konstigt eftersom hennes farmor kommer från Fågelsjö…

Härjedalspåbrå alltså och en fin vän av säsongsavlutningen i Bruksvallarna.