Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fatumas val står inte Sophies efter

I Malmö skjuts invandrare av minst en galning. I Östersund kastar några ligister flaskor och bananer efter nyanlända flyktingar.

Skillnaderna är stora. Men i båda fallen handlar det uppenbarligen om människor som saknar förmåga att leva sig in i hur andra har det.

Många av oss förfärades på 80-talet över det val som påtvingades judinnan Sophie, huvudpersonen i William Styrons ”Sophies val”, som också blev film med Meryl Streep i huvudrollen. Hon tvingades av en nazistisk lägervakt att välja mellan sina barn, varav en därmed gick mot en säker död i gaskammaren. Det var en ondska utan ursäkter. För vakten var det en kattens lek med råttan – trots att det handlar om människor. Det var något han inte behövde göra. Även om beslutet om gaskamrarna tagits på en annan nivå. Den börda han la på Sophie gav ett livslångt trauma.

Jag påminns om detta när jag i gårdagens SvD läser om en kvinna, Fatuma Osman, som flytt med sina fyra barn från krigets Mogadishu i Somalia, till den relativa stabiliteten i utbrytardelen Somaliland. Hennes nyfödde är redan död. Tvååringen ligger apatisk i hennes famn.

På läkarstationen får hon små silverfärgade påsar med näringslösning till den lille. Hon får samtidigt stränga order att se till att just tvååringen ska ha alla påsarna om han ska överleva. Men vad ska hon sen göra när hon inget annat har att ge den uthungrade femåringen och den lika hungriga sjuåringen? Tvååringen får en påse och går mot en säker död. Och jag läser om det i godan ro.

31 000 somalier har kommit till Sverige sen krigets utbrott för 20 år sen. Ytterligare 4 500 har kommit i år. Det är många människor. Men 1,5 miljoner somalier är på flykt i sitt eget land. Det är mot människor som dessa som attackerna i Malmö och på Frösön nu riktar sig. Attacker som görs trots att en del av dem som attackeras kommit för att slippa göra val som det Fatuma tvingats göra.