Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fattigpensionären är oftast en kvinna

Drygt 9 000 äldre kvinnor i Jämtland och Västernorrland har så låga pensioner att de hamnar under EU:s fattigdomsgräns. Varför? Bland annat för att Sverige, som enda land i världen, har valt att beskatta pensionärer högre än vanliga löntagare. I den borgerliga doktrinen "det ska löna sig att arbeta" ingår också, möjligen oavsiktligt, att det blir kännbart att gå i pension.

Det talas väldigt tyst om den fattigdomsfälla som många pensionärer hamnar i. Men den finns och den drabbar fler och fler. Den drabbar kvinnor hårdare än män och den drabbar norrländska kvinnor hårdast. EU klassar den som tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten som fattig. I Sverige går gränsen vid 10 800 kronor i månaden. Förra året hamnade över 200 000 svenska pensionärer under den gränsen, även sedan bostadsbidraget var inräknat.

En granskning PRO har gjort visar att det hände något 2006. Klyftorna mellan pensionärer och vanliga löntagare började öka. Om båda tjänade 14 000 i månaden då så tjänar löntagaren i dag 17 600, medan pensionären står kvar på samma inkomst. Löntagaren har fått 36 procent mer i inkomst. Pensionären noll. Och det är inget oförutsett fel som har inträffat. Det är helt i linje med regeringens jobbskatteavdrag och med pensionssystemets utformning.

I går lovade Stefan Löfven (S) att stegvis börja ta bort skatteskillnaderna om Socialdemokraterna vinner valet, till att börja med för dem som bara har garantipension. Det är en bra början, men fortsättningen är väldigt oklar. Bara om målet med EU:s lägsta arbetslöshet uppnås lovar Löfven att hela skillnaden ska försvinna. Det är passivt och diffust. Socialdemokraterna borde ge ett ovillkorligt löfte om att pensionärernas skatter ska jämställas med löntagarnas.

Det är inga orimliga krav som PRO och andra pensionärsorganisationer ställer. Men det är orimligt att kvinnor i genomsnitt har 6 000 kronor lägre pension än män, trots att de kanske har arbetat ett helt yrkesliv. Det orimliga är att en 85-årig kvinna i Stockholm har 12 100 i pension medan en jämnårig syster i Jämtland eller Västernorrland har 9 500.

Pensionerna är en spegelbild av arbetslivet, av löneskillnader mellan män och kvinnor, av klyftan mellan land och stad. Det är inga skillnader som jämnas ut i en handvändning. Sverige måste ha råd med ett pensionssystem som garanterar en acceptabel levnadsnivå. Det är ovärdigt att hundratusentals pensionärer, framför allt kvinnor, är så fattiga att de nätt och jämnt klarar sig på sin pension.