Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fattigdomsformeln

Annons

Så här ser formeln ut för den teori som gjort att knappt någon kan leva på ersättningen från a-kassan längre:

q=s (1-fw)

Den kallas Mortensens modell. Upphovsmannen Dale Mortensen fick nobelpriset i ekonomi 2010. Vad bokstäverna och siffran står för kan jag inte svara på, men de har betytt oerhört mycket för många människor i hela västvärlden. Den svenska regeringen har använt dem till att sänka arbetslöshetsersättningen och döpa om den till "bidrag".

Inte så att formeln används dagligen på arbetsmarknadsdepartementet, men den lär vara en viktig byggsten i den teoretiska modell som alliansen bygger sin arbetslinje på. Modellen är i sin tur grunden för den borgerliga synen på vad som orsakar arbetslöshet: Höga skatter och generösa bidrag som gör det olönsamt att arbeta.

Kritikerna menar att Dale Mortensens rön har förvanskats för att rättfärdiga en politik som inte fungerar. Bland annat har de använts för att bevisa att lägre a-kassa ger lägre arbetslöshet. Alltmer forskning tyder på att det inte är så. En rapport från EU-kommissionen visar att sannolikheten att få ett jobb är markant mycket större för en arbetslös som har a-kassa än för en som inte har det. En högre ersättningsnivå försämrar inte heller sannolikheten att få jobb.

En rapport från USA:s president Barack Obamas ekonomiska rådgivare visar att arbetslösa som har arbetslöshetsersättning är aktivare i sitt jobbsökande. I den amerikanska rapporten varnar man för att en indragen arbetslöshetsersättning kommer att minska hushållens köpkraft och därmed tillväxten i samhället. Syftet med den svenska arbetslöshetsförsäkringen var en gång i tiden att förhindra att den som blev ofrivilligt arbetslös skulle förlora alltför mycket i inkomst.

Det var då det. Nu har ersättningsnivån varit oförändrad i 13 år. Det högsta som går att få ut i dag är 14 960 kronor före skatt. Resultatet har blivit att bara en tredjedel av de arbetslösa i Sverige får a-kassa. Tre andra EU-länder har liknande bottensiffror: Polen, Bulgarien och Litauen. I Danmark får 93 procent av de arbetslösa a-kassa. I Finland 90 procent.

Den låga nivån har också vältrat över ansvaret på kommunerna när mer än 60 000 arbetslösa tvingas leva på socialbidrag. Till det kan läggas den tröghet på arbetsmarknaden som blir följden av att många inte vågar byta jobb längre av rädsla för att bli arbetslösa.

Men sådana argument biter inte på Moderaterna. De vägrar höja taket i a-kassan trots att majoriteten av deras egna sympatisörer vill se en höjning.

I stället för att utbilda arbetslösa till rätt kvalifikationer och ordna en arbetslöshetsförsäkring som inte gör folk utblottade, gör alliansen precis tvärtom. Förklara det den som kan. Politiskt självskadebeteende?