Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingarna mår gott under snön

Här är dåliga nyheter för er som hoppas att fästingar och mördarsniglar tar stryk av kylan:

De mår bara gott under det skyddande snötäcket.

Annons

– Fästingarna klarar sig bra nu. Det har varit låga temperaturer länge, men snön kom samtidigt med kylan, vilket var deras räddning, säger Kajsa Glemhorn, entomolog på forskningsstationen Linné på Öland.
Fästingar övervintrar strax under markskiktet. Det sämsta tänkbara för dem är sträng kyla i kombination med låg nederbörd. Utan snön som värmande täcke kan kylan tränga ner djupt i marken och då dör många av dem, framför allt de yngsta individerna. Fast det krävs rätt många minusgrader för att de ska påverkas.
Klarar låga temperaturer
– Man vet inte med säkerhet hur låga temperaturer de klarar, men det har spekulerats om att de kan överleva även vid 15 minusgrader, säger Glemhorn.
Det kan med andra ord bli en fin sommar för fästingarna, om inte vädret slår om och snön smälter bort, och blidvädret sedan följs av en ny köldperiod.
– Då kan det gå illa för dem. Men just nu är det inte alarmerande sett från fästingarnas horisont, säger Glemhorn.
Sniglarna gynnas
Samma mönster gäller för mördarsniglarna, eller spanska skogssniglarna som de egentligen heter. De övervintrar också strax under markskiktet och klarar sig bra så länge det är snötäcke.
– För både sniglar och fästingar gäller att äggen klarar sig bäst. De är tåligare än de nykläckta individerna, säger Glemhorn.
De två mest avskydda småkrypen i landet har alltså samma överlevnadsmönster på vintern. Men Kajsa Glemhorn påpekar att många andra djur gynnas av ett snötäcke, exempelvis smågnagarna som slipper att utsättas för kyla och rovdjur och kan leva ett skyddat liv i skiktet mellan snön och marken.

Mer läsning

Annons