Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsskatten bör tillfalla kommunerna

I dagarna presenterade organisationen ”Hela Sverige ska leva” nationella rekommendationer för återbäring av vindkraften. Det normala är att intäkterna från vindkraften helt tillfaller ägaren. De rekommendationer som organisationen ger är att lokalt delägarskap alltid ska erbjudas när vindkraftverk projekteras.

Om det inte är möjligt bör en viss del av intäkterna tillfalla de byar som berörs genom en så kallade bygdepeng. Dessutom rekommenderar organisationen att fastighetsskatten från vindkraften överförs till kommunerna, i stället för som i dag, till staten. Redan den 26 oktober i år skrev vi en motion där vi uppmanade regeringen att se över möjligheterna att låta fastighetsskatten på vindkraftsanläggningar tillfalla kommunerna.

Vindkraften är en mycket miljövänlig energiproduktion. Ökade satsningar på vindkraft är en förutsättning för att Sverige ska kunna nå angelägna miljömål i framtiden.

För att främja utvecklingen av miljövänliga energikällor är det helt centralt att bygderna där vindkraften byggs får del av det värde som vindkraften genererar. Därmed skapas ett system för lokal utveckling.

Några kommuner har redan antagit riktlinjer för bygdepeng och ställt krav på återföringsmedel från vindkraftsanläggningar som drivs i området. Vi ser helst att ett nationellt system införs som garanterar att en rimlig del av vindkraftens värde stannar i bygden.

Att fastighetsskatten på vindkraftsanläggningar ska tillfalla kommunerna, och inte staten, är en viktig princip i en sådan modell.

Flera europeiska länder har redan infört liknande system. Det är viktigt att Sverige inte halkar efter. Om Sverige ska bli ett föregångsland måste politiken ta landsbygdens särskilda förutsättningar i beaktande. Det krävs ökat gehör för frågan på det politiska planet. Motionen är en gemensam ansträngning för att lyfta frågan till en högre nivå.

Eva Lohman (M)

Riksdagsledamot Västernorrlands län

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel