Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsskatt fyller en funktion

Dagens Nyheter förstasida dominerades i går av en besviken man, stående framför sin 139 kvadratmeter stora Brommavilla.

Rubriken under bilden lyder: ”Han kan få betala 17 410 mer i skatt”. I ingressen berättar mannen att det inte är klokt, han har ju bott större delen av sitt vuxna liv i huset och det enda som saknas är en ljudslinga med stråkar i
moll ...

Det handlar om fastighetsskatten, eller Stockholmsskatten som den brukar kallas. I de rödgrönas budgetmotion finns ett tillägg till den nuvarande ordning som säger att villor och fritidshus med ett taxeringsvärde över 4,5 miljoner ska beskattas med 1 procent på överstigande summa. Var femte villaägare i Nacka skulle få högre skatt med de rödgrönas förslag, trots att 20 procent av kommunens villabestånd knappast är att betrakta som lyxbyggen. Icke desto mindre sitter dessa husägare på miljonvärden och att undanta dem från en rödgrön investeringsbudget för jobb och välfärd vore mycket märkligt.

För pensionärer och andra med låga inkomster finns en begräsningsregel som mildrar fastighetsskattens privatekonomiska effekter. Ja, tittar man på helheten i de rödgrönas bostadspolitik så framträder en tydlig omfördelningsprofil. Förutom begränsningsregeln sänks både fastighetsskatten för hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar.

De negativa reaktionerna i Stockholms villaförorter på oppositionens höjda fastighetsskatt återknyter till gårdagens ledare om den alltmer förvridna synen på skattpolitiken (”Skattehöjningar – värre än pesten?”). Borgerligheten har under 3,5 år och tämligen effektivt lyckats sätta bilden av en enda vägens politik, vars innebörd är så stora skattelättnader som möjligt på så många områden som möjligt. Det är en rak och enkel politik som närmast för tankarna till underhållningsbranschen.

Fredrik Reinfeldt påminner om Postkodlotteriets Rickard Sjöberg när han sprider sina skattesänkningar över folket. Som halvtimmesunderhållning på fredagskvällen fungerar det möjligen, men för samhällets sammanhållning är det förödande.

De rödgröna kommer inte att bli älskade av alla för sina höjningar av fastighets- och bensinskatten. Det är dock skillnad på att vara älskad och bli respekterad.