Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsavgift plus för Härjedalen

Den kommunala fastighetsavgiften som ersatte fastighetsskatten har inneburit ett rejält klirr i kassan för Härjedalens kommun. Intäkterna motsvarar en kronas skattehöjning, enligt en ny rapport från ekonomistyrningsverket.

Härjedalen är en av de kommuner i landet som fått störst intäktsökning av den kommunala fastighetsavgiften, sedan den infördes 2008. Den ersatte då den statliga fastighetsskatten.

För kommunen motsvarar ökningen en kommunal skattehöjning på 1,15 kronor. Bara Borgholms kommun har fått en större ökning, motsvarande 1,17 kronor i höjd skatt.

Vissa glesbygdskommuner och kommuner i Stockholmsområdet fick en ökning motsvarande några ören.

Det är många faktorer som påverkar, bland annat taxeringsvärdenas olika utveckling, antalet rivna bostäder på orten och antalet fastighetsägare som redan 2008 betalade den maximala fastighetsavgiften.

– Storstadskommunerna hade en hög avgift från början och hade därför redan slagit i taket, säger Björn Andersson, utredare på ESV, till Nyhetsbyrån Siren.