Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastbunden häst dog efter fem dagar

En man i 50-årsåldern har dömts för djurplågeri. Han lämnade sin häst fastknuten i ett träd i fem dagar och hästen trasslade in sig i repet. Hästen hittades död.

Annons

Mannen döms också, tillsammans med en annan man, för ekonomisk brottslighet.

Hästen bands fast vid ett träd 19 december förra året. Två dagar senare åkte mannen bort och var borta i en vecka. Sedan hittades hästen död, intrasslad i repet som den var bunden i.

Det finns inget obduktionsprotokoll som visar vad som orsakade hästens död men bilder, som tingsrätten tagit del av, visar att den var ordentligt intrasslad i en konstig ställning. Det var också kallt, det kan ha varit runt 30 minusgrader.

Mannen menar enligt domen att hästen borde ha klarat kylan med hänvisning till att hästar liksom älgar och renar har förutsättningar för att klara sträng kyla då de bildar värme när de äter. Köldens påverkan på hästen blev aldrig motbevisat i rätten.

Tingsrätten bedömer att det är utrett att det funnits stor risk för att hästen skulle trassla in sig då den hade begränsad tillsyn under de dagar mannen var borta. Rätten anser att mannen varit grovt oaktsam och därför ska dömas för djurplågeri.

Tillsammans med en jämnårig man driver han ett företag. De sålde material till ett annat företag men lät bli att redovisa intäkterna. De delade vinsten på 570 000 kronor mellan sig. Det redovisades inte i skattedeklarationerna, inte i utgående moms och inte heller arbetsgivaravgifter betalades konstaterar tingsrätten.

Förutom för djurplågeri döms den ene mannen dessutom för skattebrott. Påföljden är villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. Hade fängelse valts som straff hade fyra månader dömts ut.

Den andre mannen döms för skattebrott, med samma påföljd.