Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fascinerande läsning

Vad berättar de? Var är de gjorda? Hur kan det komma sig att de är så välbevarade? Frågorna är många kring de mystiska bonaderna från Överhogdal och Ulla Oscarsson ger sig inte ut för att kunna svara på dem alla.

Däremot hoppas hon med sin nya bok få fler att förstå vilken fantastisk kulturskatt bonaderna är, samtidigt som hon sammanfattar de senaste forskningsrönen kring dem.

"De gåtfulla Överhogdalsbonaderna" är fascinerande läsning och en bok som man kan närma sig från många olika håll. Den slöjdintresserade kan hitta fakta kring material och tekniker, den som gillar religionshistoria kan läsa om de olika tolkningar som giorts av bonadernas innehåll.

Ulla Oscarsson sätter in bonaderna i ett sammanhang, en tid, och gör jämförelser med andra nordiska vävnader från samma tid som verkligen får oss att inse hur unika de är och hur glada vi ska vara över dem.

Hon skriver lättsamt och pedagogiskt, och texten kompletteras med ett rikt bildmaterial. Lena Ljungkvist har gett boken en snygg form där svensk och engelsk text löper sida vid sida utan att det blir roddigt.

"De gåtfulla Överhogdalsbonaderna" är en bok att återvända till, att ta fram ur hyllan varje gång man har vänner på besök och vill förbereda dem för ett besök på Jamtli eller i Överhogdal – eller både-och. Med Ulla Oscarsson som kunnig guide blir besöken garanterat uppskattade.