Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfyllt killingrace på Rösta

En ny tävlingsform har fötts. Det handlar om agility. Men inte som vanligt med hundar eller andra sällskapsdjur. Den här gången var det killingar som fick visa sina talanger.

Studenterna och lärarna vid husdjursutbildningen på Rösta i Ås ordnade i går en speciell avslutning på utbildningsåret. En av punkterna på programmet var en helt ny tävlingsform.

– Det började med att jag funderade på vad vi skulle ordna för aktivitet som avslutning på husdjursutbildningen. Jag tänkte att det måste finnas något djurinslag så då kom jag på det här, berättar Ida Olofsson som är lärare och studierektor för utbildningen.

Idén hon kläckte döptes till killingagility. Alltså en tävling där killingar skulle förmås att ta sig genom en form av hinderbana så snabbt som möjligt. Hinderbanan bestod både av slalompassager, hinderhoppning och en vippbräda.

Anledningen till att det blev just killingar var ingen slump.

– Killingar är fantastiska på många sätt. De är väldigt sociala och nyfikna. De gillar att hoppa och klättra på saker så det ska bli jättespännande att se vad de kan förmå, sade Ida Olofsson strax innan tävlingsstarten.

Och det gick faktiskt rätt så bra att tävla i agility med killingar. Visst krävdes ett stort mått av lock och pock men för att vara första tävlingen så gjorde de fyra killingarna mycket bra ifrån sig. Med träning skulle de säkert kunna bli mycket duktiga.

Elisabet Notini, en av eleverna, tillhörde det vinnande laget.

– Jo, det gick nog ungefär som jag förväntat och jag hade ganska bra förväntningar. Jag har ju träffat de här killingarna tidigare och vet att de är nyfikna och vill vara med där det händer.

Andreas Carlsson var en av de lärare som var med på avslutningstävlingen. Även han ville framhålla getens sociala kompetens och speciella egenskaper.

– Geten är otroligt social och det märker man när vi kan få den att göra sådana här saker utan träning. Hade vi valt får så skulle de inte ha kunnat göra så bra ifrån sig på så här kort tid.

Husdjursutbildningen drivs som ett projekt mellan Högskolan i Nord Tröndelag, Hint, och Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, Jilu.