Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfylld spanjor för omdömesgilla

Med ett stenhårt chassi och 265 hästar är Seat Leon Cupra R nästan som en riktig rallybil. Detta innebär dock att inte bara körkortet utan också rygg- och nackmuskler är i farozonen.

Annons

Endast för dig med gott omdöme. Så står det i Seats eldfängda broschyr för nya Leon Cupra R. Men ingen med gott omdöme köper väl en ren och skär (förlåt, kiwigrön) busbil?!

Det här är en fartmaskin som i varje sekund lockar till omdömeslös körning. Vem köper en Cupra R för att tuffa fram i samma takt som herr och fru Svensson? Och hur många har, som jag, tillgång till en avlyst bana att busa på?

Smal och vältränad. Dessutom ska man vara smal om rumpan (sportstolarna är otäckt trånga och saknar värme), ha problemfri rygg (sportchassiet med 19-tumshjul är stenhårt) och vältränad nacke (huvudet far hit och dit när de sex växlarna kastas i och ur).

I anslutning till provkörningen av Cupra R passade jag på att spendera några dagar i syskonbilen VW Golf R. Samma motor, fast med något högre effekt, och i stort sett samma chassisättning. Stenhård, alltså. Fast Golf R är fyrhjulsdriven, 100 kilo tyngre – och nästan 65 000 kronor dyrare.

Dessutom är bilarna rätt olika i karaktären; tysk hårdrock mot spansk flamenco.

Drivkällan är VW-koncernens direktinsprutade 2,0-litersmotor som används inom hela familjen, från Skoda till Audi, men med olika effektuttag. I R-bilarna överladdas maskinen med turbo, där trycket dessutom har pressats upp till 2,2 bar. Det betyder bland annat att man tvingats att strypa toppfarten på elektronisk väg vid 250 kilometer i timmen.

Bra pris. Det är nu inte bara effekt och vridmoment som ökat hos nya Leon Cupra. Det har även vändradien. De gigantiska hjulen gör att bilen behöver mer svängrum än jättestora Skoda Superb Combi. Och de alstrar buller. Däremot är priset i realiteten sänkt och jag hittar för dagen bara en enda bil som ger ungefär samma prestanda för pengarna – Mazda 3 MPS.

Provbilen är extrautrustad med sollucka, navigation, bi-xenonstrålkastare, bluetooth och lite annat godis till det jämförelsevis överkomliga priset av 35 000 kronor. Den är över huvud taget fördelaktigt prissatt eftersom fabriken rabatterat Cupra för just den svenska marknaden. För att puffa på den lite tröga försäljningen för Seat.

Så för den som är ute efter en rallybil för gatubruk är Seat Leon Cupra ett klipp. Men den med gott omdöme väljer nog en vanlig Leon.