Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fart, känsla och gemenskap – motorkollo mer än bara bilar

Solen skiner över Krokoms Motorklubbs folkracebana där tolv ungdomar mekar med bilar och tränar körteknik. De deltar i ett tio dagar långt motorkollo, som genomförs för första gången i sommar.

Annons

Den första omgången av kollot riktade sig till nybörjare och hölls i juni. Då deltog 14 killar och en tjej. Nu är det ett fortsättningsläger för dem som redan har en licens att köra folkrace. Av de tolv deltagarna är tre stycken tjejer.

Sara Lundqvist drar på sig hjälmen och kliver in i sin bil. På förmiddagen har hon tankat, fyllt på vatten och kollat oljan – nu är det äntligen dags att ge sig ut på folkracebanan.

– Vi har varit här i fyra dagar och det är väldigt roligt! Vi får lära oss en massa saker och så är det många kompisar här, berättar Sara Lundqvist.

Sara Lundqvist är 15 år och kommer från Gisselås utanför Hammerdal. Bil började hon köra som tolvåring, och hon blev snabbt intresserad av folkrace.

– Nu ska vi lära oss körteknik och hur man ska ligga på banan för att få ett bra flyt, säger Sara Lundqvist innan hon stänger dörren och kör iväg från depån.

Fredrik Jonasson, 16 år från Skylnäs utanför Pilgrimstad, är också ivrig att köra iväg på banan. Men bilen vägrar starta.

– Jag byggde motorn i söndags och körde den för två timmar sedan, då gick den så klockrent som den kan gå, berättar han samtidigt som han står djupt böjd över motorhuven.

Han började köra folkrace i fjol och har redan hunnit med 20–25 tävlingar.

Ett flertal vuxna från bland annat Krokoms Motorklubb jobbar ideellt under kollots tio dagar. Joakim Hestner är en av dem.

– Det har gått över förväntan bra! Det första lägret för nybörjare var helt otroligt, alla klarade licensprovet, berättar han.

Nu under augustilägret är det mer erfarna förare i åldern 14–17 år som ska bli ännu bättre på att köra folkrace. De lär sig också om säkerhet och miljöhänsyn. En dag under kollot åker de för att kolla på dragracing.

Men – namnet till trots – motorkollot handlar inte enbart om motorer och bilar. Minst lika viktigt är att öka gemenskapen bland deltagarna, anser Joakim Hestner, och ge dem en chans att utvecklas.

– Ungdomar glöms gärna bort i samhället, man gnäller på dem men ingen gör något för dem, säger han.

Motorkollot anordnas av Krokoms Motorklubb i samarbete med Krokoms kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. Kollot kommer även att genomföras 2011 och 2012.