Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farsartat roligt och bitande vasst om rövare i Moskvas undre värld

Sergej Minajev heter en ung rysk författare, som sedan debuten 2006 i hemlandet redan hunnit etablera sig med fem romaner. Alla hans böcker handlar om det moderna Moskva; rövarekonomins Moskva, gästarbetarnas och oligarkernas Moskva, Putins och den växande nationalismens Moskva. Och alla Minajevs böcker har blivit storsäljare i hemlandet så det var på tiden, att han presenteras även för en internationell läsekrets.

Med det relativt nystartade förlaget 2244, ingående i Bonnierförlagen, och med den speciella ambitionen att lyfta fram den okända, men allt viktigare s.k. Svartahavslitteraturen, har nu Sergej Minajev med romanen Moskva, jag älskar dig inte i Johanna Lindbladhs översättning fått sin första svenska språkdräkt.

Det här är en roman, som i farsartad form, med högt uppdrivet tempo och full av blodig satir, skildrar den ohämmade korruptionen i den snabbt växande ryska huvudstaden. Alexej Ivanovitj Drujan i Moskvas stadsförvaltning håller högstämda tal mot korruptionen, men är själv dess främste utövare och drivkraft. Nu inväntar han en liten dusör på en miljon dollar för att godkänna ett skumt byggprojekt, vars konsekvenser han inte ens ids sätta sig in i.

Men det hakar upp sig lite när kuriren som ska leverera försändelsen frestas tända på och i sitt upphettade tillstånd tappar bort den. Portföljen upphittas av gästarbetande tadzjiker, vilka i vanlig ordning trakasseras av polisen, som beslagtar värdetransporten. Med en miljon dollar på fickan drömmer konstapel Fjodorov dagdrömmar om ett kommande La dolce vita när horan Kozjulina korsar hans väg och sin vana trogen kan konstapeln inte annat än tilltvinga sig en herdestund, varpå miljondollarväskan försvinner med horan, som i sin tur rånas av tre arbetslösa gangstrar från Tver, vilka söker lyckan i Moskva. Men innan de hunnit fira sitt lättvunna kap med en fest har de redan blivit frånlurade alla dollar, som snabbt går vidare till en hallick, som i sin tur luras av av en knarklangare, som i sin tur o.s.v.

Full av de galnaste upptåg och med bitande vassa ironier snurrar farskarusellen i allt snabbare tempo. Självaste Dario Fo skulle ha kunnat avundas denna farskonstruktion i skildringen av rövarkapitalismens förlovade land. Sergej Minajev tar med sig läsaren på ett oförglömligt besök i Moskvas undre världar och högsta politiska skikt – det är ungefär samma sak, tycks han mena.

Det är en bitande vass skildring av av det postkommunistiska samhällets förvandling till rövarekonomi och en sanslöst rolig läsning.