Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farsan och morsan - nya gamerfreaks?

Annons
Det blir svårare och svårare för föräldrar som är motståndare till dataspel.
Det kan finnas många olika skäl till det moståndet men okunskap och fördomar ligger bakom en hel del av motståndet.
Ändå spelar fler än hälften av alla svenskar dataspel, enligt den rapport som sossarna tagit fram och som jag skrev om förra veckan.
I rapporten, som är positiv till dataspel, fanns för övrigt också en avdelning där rubriken av "Fördomar om dataspel".
När Sony släppte "Singstar" i maj 2004 var det det startskottet till en satsning på sociala spel eller, om man så vill, spel för familjer.
En intressant sak att notera: det första Singstar-spelet släpptes i Sverige den 19 maj 2004, två dagar innan det släpptes i England, där utvecklarna på SCEE sitter. Med tanke på att Sverige (och Norden) är särskilt förtjusta i "Singstar"-spelen är det kanske en händelse som liknar en tanke - men visste Sonys strateger det redan då? Var det bara en distributionsteknisk tillfällighet? Eller, som jag har för mig nu när jag tänker efter, en vilja att låta olika delar av världen vara först med releaser.
Never mind.
Sedan dess har Singstar blivit ett begrepp - och vi i Sverige är särskilt Singstar-tokiga.
Jag skrev en krönika redan hösten 2004 att det ultimata Singstar-spelet skulle vara ett med svenska schlagers och det blev också en makalös succé när det till slut kom (i september 2007).
Även svensk pop hits-utgåvan (släpptes i maj 2007) sålde som smör. Men frågan är om det förslår mot nysläppta "Singstar: ABBA" som redan toppar försäljningslistan och kan bli årets julklapp?
Så alla mammor och pappor: Ladda med cola och pizza och gör plats i vardagsrummet. Det nya är att spelandet flyttar från sunkiga tonårsrum och garage till familjens hjärta - vardagsrummet.
Mamma och pappa - ni är de nya gamerfreaksen.
Till sist:
Ja, ja. Det är en förenklad beskrivning av föräldrar som inte hör till den stora "Nentendo-genererationen", och som nu växt upp och har barn.
De är ju redan freaks, så att säga.

Mer läsning

Annons