Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre utryckningar för fjällräddningen

Fjällräddningen har haft ett lugnt 2013 jämfört med förra året. Det milda vädret tros vara en stor orsak.

– Det var väldigt blåsigt förra våren. Men jag tror att vi kan få en jobbigare höst, säger fjällräddningens samordnare Peter Borg.

I år har Jämtlands fjällräddning undsatt 63 personer. Under samma period förra året var man uppe i 88 stycken. Peter Borg är övertygad om att den blåsiga våren 2012 är en stor orsak till den stora skillnaden. Men även andra faktorer kan spela in.

– Vi hjälper många via telefon också. Ibland kan ett lugnande samtal guida dem ner för fjället. Vi jobbar mycket med kommunikation och navigering, säger han.

Den mest intensiva perioden för fjällräddningen är under vårvintern då många åker skidor i den jämtländska fjällvärlden. Men sett över ett helt år är det under sommarhalvåret som de flesta räddningsarbetena sker.

– Av alla utryckningar vi gör är faktiskt mer än hälften under barmarkssäsongen. Många kommer till fjällen för att vandra och det handlar ofta om stukade fotleder eller höftproblem, säger Peter Borg.

Den lugna första halvan av året kan bädda för en mer hektisk höst. Peter Borg känner igen trenden.

– Det brukar kunna jämna ut sig till slut. En fin höst lockar många vandrare och svamp- och bärplockare till fjällen. Mycket människor innebär, logiskt nog, ofta fler skador, säger han.

Samarbetet med turistnäringen beskrivs som bra, men det finns alltid saker att jobba på. Flera av de fjällräddare som finns i länet jobbar deltid inom just turismen.

– Vi jobbar mycket förebyggande och samarbetet med fjällstationerna kan bli ännu bättre. Ser det ut att bli dåligt väder kan de avråda turister från att ge sig ut på fjället just den dagen. Det viktigaste är att man ska kunna vistas i de jämtländska fjällen och känna sig trygg, säger Peter Borg.